ápr 11, 2021
16 Views
0 0

Nagyon izzasztó és kemény munka – így telik egy Covid-osztályon dolgozó önkéntes ápoló napja

Written by

Rékassy Balázs egészségszakértő és orvos jelenleg önkéntes segédápolóként dolgozik egy kórház Covid-osztályán. A Heti Naplóban elmondta, milyen végignyomni egy 12 órás ügyeletet, illetve arról is szó esett, hogy mennyire ad védettséget a kínai vakcina.

Az ápolóként tevékenykedő Rékassy összefoglalta, hogy a koronavírusos betegek ellátása sokszor inkább ápolási munka és nagyon fontos része a gyógyításnak, amit meg akart tapasztalni. Szomorúnak találja, hogy itthon nincsenek az ápolók kellőképpen megbecsülve, ráadásul sokszor az ápolók és az orvosok fizetése között akár három-négyszeres különbség is lehet, ami rendkívül magas.

Általában tizenkét órázik a személyzet a Covid-osztályon, és Rékassy Balázs elmondta, hogy jelenleg harminc-negyven betegre jut három ápoló (nem intenzíven segít be). Nagyon izzasztó és kemény munka – tette hozzá. Egy kollégája karján lévő lépésszámláló például megmutatta, hogy nagyjából tizenkétezer lépést tesznek meg egy nap, de nemcsak a fizikai megterhelés szívja le őket a nap végére, a lelki része is különösen nehéz. Békeidőben pedig sok terhet le tudnak venni az ápolók válláról a rokonok – mondjuk akár etetik a hozzátartozót -, de most ilyesmire nincs lehetőség.

Rékassy azt is hangsúlyozta, hogy nehéz letenni a munkát tizenkét óra után, és nehéz olyasmit feldolgozni, hogy miért halt meg az a beteg, akivel negyed órával ezelőtt beszélgetett az önkéntes ápoló. Minden tisztelete azoké, akik ezt egy éve csinálják.

A Heti Napló interjújában az szintén elhangzott, hogy Rékassy Balázs kiáll amellett, hogy a média bemehessen a Covid-osztályokra: „Az adat és a kellő tájékoztatás életet ment” – szögezte le.

Végül szó esett arról a vasárnapi hírról, hogy Gao Fu, a kínai China Centers for Disease Control (Betegsémegelőzési Központ) igazgatója beszélt a kínai vakcinák hatékonyságáról, hogy a többi elérhetőhöz képest kisebb védelmet nyújtanak. A Magyarországon nem forgalmazott Sinovac-vakcina hatékonysága mindössze 50,4 százalékos (ennél a Sinopharm magasabb), míg a Pfizer-BioNTech-féle oltóanyag ugyanezen a teszten 97 százalékot ért el.

Rékassy felsorolta, hogy nálunk négy modern és egy klasszikus vakcina engedélyezett, ami ugye a kínai. Ennek a mai napig nem publikusak a harmadik fázisos teszteredményei. A szakértő szerint politikai döntés volt, hogy bevállaltuk.

Azt javasolta, hogy, hogy a második oltás után érdemes egy laboratóriumban végzett antitest-tesztet csináltatni, és az meg tudja mondani, hogy kialakult-e a kellő védettség. Ha nem, elképzelhető, hogy egy harmadik ráoltásra lesz szükség.

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210411-nagyon-izzaszto-es-kemeny-munka-igy-telik-egy-covid-osztalyon-dolgozo-onkentes-apolo-napja

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?