márc 30, 2021
3 Views
0 0

Nagy tormamustra húsvét alkalmából – mutatjuk az eredményt

Written by

Nagy tormamustra húsvét alkalmából – mutatjuk az eredményt

A tavalyi sonkateszt után idén az üveges tormákat tesztelte a Szupermenta csapata élelmiszerbiztonsági és – minőségi szempontokból, de kedveltségi sorrendet is állítottak.

26 üveges tormát vizsgált húsvéti terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szezonális Szupermenta teszten a már megszokott, alapos vizsgálaton estek át a termékek. 15 torma esetében jelölési hibák miatt indult hatósági eljárás.

A vizsgált termékek közül 5 lengyel előállítóktól származott, 21 pedig magyar gyártású volt. 

A termékeket hagyományosan élelmiszerbiztonsági és – minőségi vizsgálatoknak vetették alá a szakemberek a Nébih laboratóriumaiban. Minden termék esetében megvizsgálták azok ólom-, kadmium-, összes cukor és rosttartalmát, továbbá a növényvédőszer-maradékok ellenőrzése és több tormánál az allergének vizsgálata sem maradt el. A termékek tartósítószer (szorbinsav) tartalmának vizsgálata ugyan még folyamatban van, de már az eddigiek alapján is elmondhatjuk: élelmiszerbiztonsági szempontból minden rendben a tormákkal.

A termékek jelölésvizsgálata során azonban számos problémával találkoztak a hatósági felügyelők. Gond volt többek között a megkülönböztető jelölésekkel, valamint az összetevők és a tápérték feltüntetésével is. A jelölési hibák miatt 15 termék esetében hatósági eljárás indult, amelyek várhatóan összesen 600.000 forint értékű élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabásával zárulnak. Emellett a szakemberek kötelezik az előállítókat és forgalmazókat a jogsértések megszüntetésére, a jelölési hibák javítására.

A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. Az élen az Univer reszelt torma végzett. A második helyezést a Grande reszelt torma érte el, a harmadik pedig a Czifra ecetes reszelt asztali, csípős torma lett.

atv.hu

Ajánlom

www.atv.hu/belfold/20210330-nagy-tormamustra-husvet-alkalmabol-mutatjuk-az-eredmenyt

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?