jún 5, 2021
3 Views
0 0

“Nagy többségük nem válaszolt” – mi várható a Fidesz-szavazóktól az ellenzéki előválasztáson?

Written by

Jelenleg Karácsony Gergelyt tartják a legalkalmasabb ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek az emberek, szorosan mögötte Dobrev Klára a második, nem sokkal lemaradva pedig Jakab Péter a harmadik. A Závecz Research alapítója szerint fontos üzenete van annak, hogy a megkérdezettek 74 százaléka, aki kormánypárti szavazónak vallotta magát, nem válaszolt arra, hogy kit tart a legalkalmasabb ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek. Az ATV Híradójának riportja.

Ha most tartanák az ellenzéki előválasztást, a főpolgármester kapná a legtöbb szavazatot miniszterelnök-jelöltként. Dobrev Klárára a teljes népesség 18 százaléka szavazna, Jakab Péterre 16 százalék. Az ATV megbízásából készült közvélemény-kutatás azt is egyértelművé tette, hogy a fiatalok a Jobbik miniszterelnök-jelöltjét tartják a legalkalmasabbnak a kormányfői posztra.

“Eddig Jakab Péterre azt mondtuk, hogy persze a Parlamentben próbál olyan provokatív lenni, ami választói támogatást hozhat, de nem tudtuk azt, hogy ez esetleg a fiatalok körében visszajelzéssel él” – fogalmazott Híradónknak Vasali Zoltán, az IDEA Intézet elemzője. Szerinte az is figyelemre méltó, hogy a nők körében népszerű a női jelölt. Dobrev Klárára szavazna ugyanakkor a legtöbb 60 év feletti is.

A Závecz Research alapítója szerint fontos üzenete van annak is, hogy a megkérdezettek 74 százaléka, aki kormánypárti szavazónak vallotta magát, nem válaszolt arra, hogy kit tart a legalkalmasabb ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek.


“Az az érdekes, hogy a nagy többségük nem válaszolt, én azt gondolom, hogy a Fidesz-szavazók nem fognak elmenni az előválasztásra, nem fogják majd nagyon figyelni ezt a választást, nekik megvan az egyenes útjuk a mandátumuk kialakításához”

– vélekedett Závecz Tibor. Vagyis az ellenzéki pártok kevéssé képesek szavazókat csábítani táborukba a Fidesz-KDNP szimpatizánsai közül. Závecz Tibor szerint viszont van körülbelül egy 700 ezres lélekszámú csoport, amelyik kormányváltást szeretne, de még nem döntött a hatpárti ellenzéki lista mellett.

“Ebből a 700 ezres szavazóból lehet elhozni az ellenzéknek a maga javára majd támogatókat, ez a jelölti együttes, amit itt látunk, erre alkalmasnak látszik, éppen azért, mert mint végigmentünk, van, aki a fiatalokra tud hatással lenni, van, aki az idősebbekre és így tovább” – fogalmazott.

A közvélemény-kutatást a Pulzus Piackutató Intézet végezte, 1000 fős reprezentatív mintából.

Felmérés: Karácsony Gergely a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210604-nagy-tobbseguk-nem-valaszolt-mi-varhato-a-fidesz-szavazoktol-az-ellenzeki-elovalasztason

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?