okt 16, 2020
6 Views
0 0

„Nagy mesélő az apukám, amire nagyon büszke vagyok” – Szabó Zsófi is örül, hogy a Magyar népmesék hungarikum lett

Written by

Természetesen a Magyar népmesék, amit most végre hungarikumnak nyilvánítottak. Az 1980-tól vetített mesékből mindenki megtudta, kicsoda a Csillagszemű juhász, hol nő az égigérő paszuly, merre szolgál a népet sanyargató bíró. Eddig 100 epizód készült el az animációs sorozatból, több mint 40 országban mutatták be, védjegyévé váló zenéjét a Kaláka együttes szerezte az első epizódtól kezdve.

(A legfrissebb hírek itt)

A meséket kezdetben legendás színészeink, így Bánffy György (†83), Avar István (†83), Molnár Piroska (75), Bánhidi László (†78) és Tolnay Klári (†84) tolmácsolásában hallhattuk, de a sorozat végül Szabó Gyula hangjával forrt össze.

(Ez is érdekelheti: Tíz felnőttből kilenc ezt a kvízt nem tudja jól kitölteni – Tényleg: Ön mennyit tud a magyar népmesékről most, hogy hungarikummá váltak?)

A harmadik évadtól Szabó Zsófi (32) édesapjának hangján keltek életre a mesék főszereplői, a színésznő épp ezért nemcsak a mesekönyvből szokott felolvasni fiának, Mendelnek, hanem a rajzfilmeket is meg szokták nézni együtt, hogy így adja tovább apukája örökségét.

– Hogy ezek a mesék léteznek és Mendel a nagypapáját hallgathatja, ennél nincs fantasztikusabb érzés. Egészen kiskoromtól kezdve mondták nekem, hogy nagy mesélő az apukám, amire nagyon büszke vagyok. Az, hogy a Magyar népmesék hungarikum lett, valóban egy hatalmas teljesítmény, és annak is örülök, hogy a magyarságunk részévé váltak ezek a mesék. Úgy gondolom, nincs az országban olyan ember, aki ne ismerné például a Csillagszemű juhász történetét – mondta boldogan lapunknak Szabó Zsófi, az RTL Klub Reggeli műsorvezetője.

A döntést a Hungarikum Bizottság hozta meg, amelynek elnöke Nagy István agrárminiszter.

– A rajzfilmsorozat egyedülálló formában és vizuális elemekkel terjeszti széles körben hazánk hagyományait – fogalmazott a tárcavezető, aki hangsúlyozta, a Magyar népmesék kiemelkedő nemzeti értékek, kultúránk alapját képezik.

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
Mitől „száraz” a nő? Ezek a legostobább tévhitek (x)
Ezekre érdemes figyelniük terhesség idején a kismamáknak (x)

www.blikk.hu/sztarvilag/sztarsztorik/magyar-nepmesek-sorozat-hungarikum-szabo-zsofi-szabo-gyula/zqevj1y

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?