ápr 12, 2021
15 Views
0 0

Nagy hiba, hogy nem fordulunk orvoshoz a gondunkkal: így szabaduljon meg a visszérpanaszoktól véglegesen

Written by

Ahogy azonban közeledik a nyár, sokan félelemmel tekintenek előre, hiszen a forró hónapokat a visszérbetegek duplán megszenvedik. Dr. Sepa György, a Trombózis- és Hematológiai Központ érsebésze arra hívja fel a figyelmet, hogy még nem késő kezeltetni a problémát.

(A legfrissebb hírek itt)

Duplán rossz a meleg

A visszértágulattal élők általában nem mernek olyan ruhákban mutatkozni, amelyekből szabadon kilátszik a lábuk, mivel szégyellik a kidudorodó kékes-zöld ereket. Másrészt a nyári melegben felerősödnek a betegséghez kapcsolódó panaszok, így gyakrabban lép fel nehézláb-érzés, végtagfájdalom. Ilyenkor ugyanis az erek még inkább kitágulnak, a véráramlás lelassul. Ez nemcsak kellemetlen, de növeli a mélyvénás trombózis kialakulásának veszélyét is.

Több módon kezelhető

Szerencsére az állapot sikeresen kezelhető, és ma már igen modern terápiás lehetőségek közül lehet választani. Ugyanakkor fontos tudni, hogy nem minden időszak alkalmas valamennyi beavatkozás elvégzésére. Általában az a jó, ha a hidegebb évszakokban végezteti el a visszérműtétet, akinek szüksége van rá. Ennek oka az, hogy a legtöbb eljárást követően rugalmas pólyát vagy kompressziós harisnyát kell hordani, ami nyáron igen kellemetlen.

Állapotfüggő terápiák

Napjainkban több módszer közül is lehet választani, így az orvos a páciens számára a legjobbat ajánlhatja. Ám ez függ a visszértágulatok állapotától is. Enyhébb esetben elegendő lehet a szkleroterápia, súlyosabb esetben a lézeres, rádiófrekvenciás visszérműtét, valamint a ragasztásos technika jöhet számításba.

Szerencsére ezek a korszerű beavatkozások nem járnak altatással, vágással, hosszú felépülési idővel. Kiegészítő terápiaként életmódváltás, rendszeres testmozgás, vénás értorna, kompressziós terápia, visszérkrémek ajánlottak, ez utóbbiak tüneti kezelésre szolgálnak – mondja dr. Sepa György érsebész.

Ragasztás a legkorszerűbb eljárás

A legkorszerűbb eljárásnak a ragasztásos visszérműtét számít. Ekkor egy speciális anyagot, az n-butil-cianoakrilátot egy katéter segítségével a vénába juttatnak. Enyhe nyomás után a ragasztó megköt és teljes hosszában elzárja az adott eret (a kitágult oldalágak általában spontán visszahúzódnak). Az eljárás gyors, fájdalommentes, a páciens utána munkába is állhat és folytathatja mindennapi tevékenységét, ráadásul kompressziós harisnyára, rugalmas pólyára sincs szükség.

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
Ezt a hálószobatitkot csak a kismamák ismerik (x)
Férje merevedési problémáiról mesélt a kétségbeesett feleség (x)

www.blikk.hu/eletmod/tippek/visszer-panaszok-szabaduljon-meg-toluk/nnrwf10

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk · Életmód
banner

Vélemény, hozzászólás?