nov 20, 2020
3 Views
0 0

Nagy fenyegetést jelent a veszélyeztetett fajokra az amerikai vizek műanyag-szennyezettsége

Written by

Az elmúlt egy évtizedben 40 fajba tartozó több mint 1800 olyan tengeri állatról készült feljegyzés, amelyek az életüket veszélyeztető módon kerültek kapcsolatba műanyaghulladékkal az Egyesült Államok partvonala mentén – olvasható The Guardian című brit napilap online kiadásában.

(A legfrissebb hírek itt)

A szakemberek szerint az a néhány eset, amely nagy médiavisszhangot kapott, például a bálna, amely 40 kilogramm műanyaghulladékkal a gyomrában vetődött partra tavaly, csak a jéghegy csúcsa, ugyanis a valódi számok sokkal magasabbak. A műanyagszemétbe gabalyodott állatok többségével nem találkoznak az emberek.

„Talán soha nem tudjuk meg a pontos számot, ám a részletek, amelyeket tudunk, szívszaggatóak” – mondta Kimberly Warner, a jelentést összeállító Oceana környezetvédelmi szervezet kutatója.

A műanyag ma már mindenhol jelen van, még azokban a mélymerülő állatokban is, amelyeket ritkán látni, a helyzet pedig egyre csak súlyosbodik

– tette hozzá a szakember.

Az állatok véletlenül nyelik le a vízben lebegő műanyagdarabokat, miközben táplálkoznak vagy épp ennivalónak nézik a hulladékokat. A jelentés szerint az állatok műanyagzacskókat, léggömböket, horgászzsinórokat, műanyagfóliákat és élelmiszercsomagolásokat nyelnek le a leggyakrabban, ami belső sérüléseket okozhat számukra, avagy nehezítheti a táplálkozásukat.

Az egyéb műanyaghulladékok a nyakuk és az úszóik köré tekeredhetnek, mély sebeket okozva vagy nehezítve a mozgásukat. A jelentés szerint a műanyagszemétbe gabalyodott vagy műanyagdarabokat lenyelt állatok 88 százaléka a fenyegetett vagy veszélyeztetett fajok közé tartozik az Egyesült Államokban.

(Ez is érdekelheti: Éhen halhatnak a madárfiókák a klímaváltozás miatt)

Egy Hawaiion talált fókának műanyag vizespalack szorult az orrára, míg Kaliforniában egy élelmiszercsomagolás tömítette el egy delfin nyelőcsövét. Dél-Karolinában csaknem 60 darab műanyagdarabkát ürített ki magából egy álcserepesteknős.

Évente 11 millió tonna műanyagszemét kerül a világ óceánjaiba és ha a jelenlegi trendek nem változnak, akkor ez a szám csaknem megháromszorozódhat 2040-re. A műanyaghulladékok gyakran apró részecskékre bomlanak le és eljutnak a világ minden tájára, a tengeri világ legmélyebb helyeitől egészen az Északi-sarkvidék tengeri jegéig.

(MTI)

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
November 20-án lecsap a Black Friday! Ezen a webshopon minden szuper olcsó lesz (x)
Döbbenet: így hat a szmog az egészségünkre! (x)

www.blikk.hu/aktualis/vilag-titkai/veszely-muanyag-szennyezettseg-veszelyeztetett-fajok/0ftfs1w

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?