ápr 5, 2021
7 Views
0 0

Nagy bejelentést tettek a britek a Brexit utáni állategészségügyi szabályokról

Written by

A világjárvány okozta társadalmi-gazdasági nehézségekre hivatkozva 2021. március 11-én jelentette be az Egyesült Királyság a Brexittel összefüggő új eljárásrend bevezetésének elhalasztását – olvasható a Nébih közleményében. A késleltetés a legtöbb érintett szakterületen 6 hónap, de egyes határellenőrzések és új vámszabályok bevezetése esetében 9 hónapot jelent.

2021. október 1-től lép életbe:

• Az előzetes regisztrációs és előjelentési kötelezettség az állati eredetű termékek (POAO), bizonyos állati melléktermékek (ABP), valamint a magas kockázatú, nem állati eredetű élelmiszerek esetében.

• Az állategészségügyi (export)bizonyítványok kiállításának kötelezettsége a POAO és bizonyos ABP kategóriák esetében.

2022. január 1-re halasztják:

• Az állati eredetű termékek (POAO), bizonyos állati melléktermékek (ABP), valamint a magas kockázatú, nem állati eredetű élelmiszerek határellenőrzésének bevezetését.

• A magas kockázatú növények határellenőrzésének bevezetését.

• Az alacsony kockázatú növények esetében az előértesítési és dokumentumellenőrzési kötelezettség bevezetését.

• A biztonsági és védelmi nyilatkozatok (SSD) meglétét.

• A termékek, szállítmányok beléptetésére kijelölt határállomásokon (BCP) a fizikai ellenőrzések bevezetését.

• Mindaddig érvényben marad a vámárunyilatkozatok utólagos – az áruk behozatalát követő 6 hónapon belüli – benyújtásának eljárásrendje is.

Az élőállatok, alacsony kockázatú növények és növényi termékek határellenőrzése 2022. március 1-től, a kijelölt határállomásokon (BCP) valósul majd meg. A változások részletesen, szakterületekre lebontva elérhetőek a Nébih portál Brexit tematikus aloldalán: portal.nebih.gov.hu/brexit

Agrárszektor

hirtv.hu/hirtv_gazdasagi_hirei/nagy-bejelentest-tettek-a-britek-a-brexit-utani-allategeszsegugyi-szabalyokrol-2519593?utm_source=feed&utm_medium=rss

Komment írása

Article Categories:
hírtv
banner

Vélemény, hozzászólás?