márc 29, 2021
6 Views
0 0

Nagy bejelentés a 4iG-től: megvásárolná a Digi magyar érdekeltségét

Written by

Stratégiai akvizícióval folytathatja terjeszkedését a 4iG a hazai távközlési piacon, miután előzetes – nem kötelező érvényű – megállapodást kötött a román RCS & RDS konzorciummal a Digi Távközlési Szolgáltató Kft. és leányvállalatai, azaz Invitel Zrt. és az I TV Zrt. megvásárlásáról. A Budapesti és a Bukaresti Értéktőzsde honlapján bejelentett ügylettel a 4iG 100 százalékos tulajdont szerezne Magyarország vezető telekommunikációs és médiaszolgáltató vállalatcsoportjában. A tervezett tranzakció a társaságok átvilágítását, a végleges adásvételi szerződés aláírását és a szükséges hatósági eljárásokat követően szeptember végéig zárulhat.

A 23 éves tapasztalattal és széles körű szolgáltatási portfólióval rendelkező Digi Csoport Magyarország egyik vezető távközlési vállalata. A cégcsoport a kábeltévé, a vezetékes internet és adattovábbítás, a mobil távközlés, a vezetékes telefon, valamint DTH (Direct to Home) műholdas szolgáltatások piacán is jelen van. A Digi országszerte több mint 1,1 millió előfizetőt szolgál ki, és több mint 2,5 millió bevételt biztosító előfizetéssel (Revenue Generating Unit, RGU) rendelkezik. A Digi által üzemeltetett hálózatok többsége fejlett száloptikás technológián alapul – írják a közleményben.

A Nemzeti Média- és Információközvetítési Hatóság adatai alapján a Digi a második legnagyobb szereplő az előfizetéses televízió, a szélessávú internet, illetve a vezetékes hangszolgáltatók versenyében.  A piacon egyedülálló módon a Digi saját gyártású televíziós csatornákkal is rendelkezik, sportadói mellett további négy tematikus csatornával van jelen a televíziós műsorszolgáltatók között. A Digi Csoport magyarországi alkalmazottainak száma meghaladja a 3000 főt. 2020-ban konszolidált árbevétele 70 milliárd forint volt, korrigált EBITDA-ja pedig elérte a 19 milliárd forintot. A Digi 61, míg leányvállalata, az Invitel további 16 ügyfélszolgálati irodával rendelkezik Magyarország nagyobb városaiban.

Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója az akvizíció kapcsán hangsúlyozta, hogy a lépéssel a 4iG egy új stratégiai iparágban szerezhet meghatározó pozíciót. Az Antenna Hungáriával közösen tervezett nemzeti távközlési platform létrehozásában fontos szerepet szánnak a Diginek, amellyel új fejezetet nyithatunk a hazai telekommunikációs piacon – tette hozzá. Kitért arra is, hogy a Digi jelentős potenciállal rendelkezik a hazai mobiltávközlési piacon is, emellett az informatikai igények kiszolgálásában és közös szolgáltatások fejlesztésében is komoly szinergiákat, illetve további növekedési lehetőséget látnak.

Serghei Bulgac, az RCS & RDS S.A. vezérigazgatója elmondta: „a megfelelő feltételek mellett mindkét fél stratégiájában fontos továbblépési lehetőséget jelenthet a mai napon bejelentett ügylet. Egy hosszú és izgalmas folyamat elején járunk, de bízunk benne, hogy eredményesen zárhatjuk majd a 4iG-vel a tranzakciót.”

Egy sikeres akvizícióval a 4iG a legnagyobb hazai műsorszolgáltatók, szélessávú internetes, valamint vezetékes és mobiltelefon szolgáltatást nyújtó nagyvállalatok közé léphet be.

A tulajdonszerzés jól illeszkedne a 4iG telekommunikációs piacon az Antenna Hungáriával közösen bejelentett expanziós terveibe, amelyet a vállalat tavaly indított útjára az első magyar kereskedelmi műhold pályára állítását megcélzó, állami és magántőke együttműködésével létrehozott CarpathiaSat megalapításával, illetve a műholdas távközlési szolgáltatások területén piacvezető Hungaro DigiTel többségi tulajdonának megszerzésére irányuló tranzakciókkal.

Kereskedés 4IG-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

Mit lehet tudni a 4iG számairól?

A 4iG februárban tette közzé tavalyi számait, amelyek szerint a bevételek 47 százalékkal 24 milliárd forintra emelkedtek a negyedévben, az egész éves bevétel 39 százalékkal 57,7 milliárd forintra bővült, mindkét érték új rekord.

A negyedéves EBITDA 40,4 százalékkal 2,2 milliárd forintra nőtt (EBITDA marzs 9,3 százalék)az utolsó negyedévben, az egész éves eredmény 24 százalékkal 5 milliárd forintra bővült (8,7 százalékos marzs).

Az EBITDA alapján tehát egy jóval nagyobb cég felvásárlására készül a Digivel a 4iG.

Címlapkép: Portfolio

www.portfolio.hu/uzlet/20210329/nagy-bejelentes-a-4ig-tol-megvasarolna-a-digi-magyar-erdekeltseget-476288

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
portfolio.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?