ápr 30, 2021
7 Views
0 0

Nadia Comanecit is éheztette Károlyi Béla

Written by

Számos Securitate jelentés számol be arról, hogy milyen kínokat kellett átélnie azoknak a fiatal lányoknak, akiket Károlyi Béla edzett a 70-es években Romániában. Stejarel Olaru, a román titkosszolgálat szakértője bukkant rá azokra az aktákra, amelyek a magyar edző és a legsikeresebb tornász, Nadia Comaneci kapcsán születtek. 

Comanecit hat éves korában, egy falusi iskolában látta tornázni Károlyi és azonnal lecsapott rá. Elvitte abba a központba, ahol a román tornászcsapatot készítette fel. Nyolc évvel később Comaneci lett az első, aki a sportág történetében maximális pontszámot ért el bemutatójával az Olimpián. 

Nadia Comaneci 14 évesen, a Montreali olimpián.Fotó: -/AFP

Ez a siker annyira fontos volt a vezetésnek és magának Nicolae Ceausescunak, hogy lehallgatták, megfigyelték az edzőt, a lányt és a környezetüket is.

Az ezekből született jelentésekre talált most rá Stejarel Olaru és Nadia és a Securitate címmel könyvet is írt róla. Kiderül belőle, hogy milyen agresszív módszereket használt Károlyi és a felesége az edzőtáborokban. 

„Az edző és Márta, a felesége éheztették a tornászokat, verték őket, elvették a pénzüket, amelyeket a versenyekért kaptak, szóban megalázták őket és gyakran a szükséges orvosi kezeléseket is megtagadták tőlük” – írja.

A könyv szerint a tornászlányok fogkrémet ettek lefekvés előtt, annyira éhesek voltak. Előfordult, hogy a wc-tartályból ittak vizet titokban, mert még inniuk sem szabadott. Többen bulímiások lettek, mások megtanultak ételt lopni és különböző rejtekhelyeken eldugni azt.

Károlyi Béla itt már az amerikai csapat edzőjeként az 1995-ös világbajnokságon Dominique Moceanuval.Fotó: YOSHIKAZU TSUNO/AFP

Nadia Comaneci ma 59 éves és az Egyesült Államokban él. A Times-nak annyit mondott a könyvről, hogy hallott róla és beszélt is a szerzővel. Azt mondta neki, hogy ő mindent leírt a Levelek egy fiatal tornásznak című könyvében, mást pedig nem szeretne mondani erről. Károlyi Béla nem kommentálta a lapnak az Olaru által leírtakat.

Néhány éve az egész amerikai tornasportot megrázta az a botrány, ami a 80-as években Amerikába emigráló és ott az olimpiai csapat edzőjévé váló legendás Károlyi házaspár karrierjének végét is jelentette. Akkor Larry Nassart, a csapat orvosát 175 éves börtönbüntetésre ítélték pedofíliáért és zaklatásért.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a
járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és
a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a
nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz
a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy
áll a járvány Magyarországon és a világban.

A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból,
infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette
a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk,
hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik
egészségét is.

Kapcsolódó

444.hu/2021/04/30/nadia-comanecit-is-eheztette-karolyi-bela

Komment írása

Article Categories:
444 · Sport
banner

Vélemény, hozzászólás?