jan 13, 2021
6 Views
0 0

Mutatjuk! Ő Oxford legjobb nyomozója

Written by

Néha még a füle is elpirult izgalmában, amikor Benninget ölelte, vagy Jeremy Ironssal mérte össze a vonzerejét. A Maugham novellája alapján forgatott alkotásban hemzsegnek a nemzetközi sztárok, jobb ugródeszkáról Evans nem is álmodhatott. A karrierje negyvenéves korára, az Oxfordi gyilkosságok című sorozatban érte el a csúcspontját. 2012 óta forgatják, eddig harminc másfél órás epizódnak örülhettek a krimikedvelők.

(A legfrissebb hírek itt)

Shaun Evans az Oxfordi gyilkosságokban (Fotó: RAS-archív)

Shaun Evans az Oxfordi gyilkosságokban (Fotó: RAS-archív)

A regények szerzője és Morse felügyelő megteremtője, Colin Dexter oxfordi tanfelügyelő alig volt túl a negyvenen, amikor a hetvenes évek elején, egy esős walesi nyaralás során elolvasott pár krimit. Azért ragadott tollat, hogy megmutassa, azoknál jobbat tud írni. Megszületett Morse felügyelő, hogy tizenhárom regény és néhány rövid történet után egy nyomozás során lelje halálát. Akkorra már nemzeti kincsnek számított Angliában, Dexter pedig ünnepelt krimi írónak. Az első tévés Morse felügyelő 1987-től 13 éven át élt és uralkodott. John Thaw játszotta a címszereplőt. 2012-ben Oxfordi gyilkosságok magyar címmel kezdték újból forgatni az eseteket. Morse-t az egykori Szabó István-színész játssza.

Fred Thursday (Roger Allam) és Endeavour Morse (Shaun Evans) (RAS-archív)

Fred Thursday (Roger Allam) és Endeavour Morse (Shaun Evans) (RAS-archív)

Az eredeti sorozatcím beszédes: Endeavour, annyit tesz: törekszik, igyekszik. Ez egyben Morse keresztneve. Jó nézni, milyen hozzáértéssel tárja fel az ifjú felügyelő az emberi természet mélységeit és a bűn mozgatórugóit, ugyanakkor milyen szerencsétlen a személyes és főleg a nőügyekben. Lassan kiderül, hogy tudományos karrierre lett volna hivatott mint egykori oxfordi diák, de a sznob ismeretségi köre szerint semmire sem vitte. Rendőr lett!

Endeavour Morse szerepében Shaun Evans (Fotó: Epic Drama)

Endeavour Morse szerepében Shaun Evans (Fotó: Epic Drama)

Taxisofőr apja és egészségügyben dolgozó anyja Észak-Írországól származik, Shaun már Liverpoolban született 1980-ban. A színészettel a londoni nemzeti ifjúsági színházban ismerkedett, majd felvételt nyert a Guildhall dráma- és zeneiskolába. Hamarosan nevet szerzett a Theatchers (Tanárok) című vígjáték- sorozat mellékszerepében. Játszott angol-ausztrál horrorfilmben (Bele a semmibe), befolyásos nő oldalán ácsingózott előrelépésre (Dugámba dőltem), és Benedict Cumberbatch testvérét alakította (Sérült lelkek). Színészi hitvallása egyszerű, de hasznos: „A főnököm a közönség”.

Viszmeg Katalin

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
Alvás helyett inkább a kedvenc sorozata köti le? Így hozható helyre könnyedén a felborult alvásciklus (x)
Érdemes tudni: ez játszódik le egy nő szervezetében a menstruációt megelező napokban! (x)

www.blikk.hu/streaming/oxford-legjobb-nyomozo-sorozat/61dehlh

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?