jún 6, 2021
35 Views
0 0

Mutasd a tested, megmondom, ki vagy?

Written by

Ma már politikai érvelések helyett is előfordul, hogy kövér férfiakról vagy csúnya nőkről hallunk. A pszichológus-humorista szerint a nők a kritikák százszorosának vannak kitéve, főleg a külsejük miatt, de, mint mondja, ez általában az eszköztelenség megnyilvánulása. A politológus szerint a politikusnőknél ez kettős sértés is lehet. A Heti Napló riportja.

Mutasd az arcod, a tested, és megmondom ki vagy – mióta ember van a földön, azóta próbáljuk azonosítani a külcsínt a belbeccsel. Mostanában meg pláne. A korok szerint elfogadott ideális kép szerint pedig a többség kiveti magából és gyalázza a másképp kinézőket, másképp gondolkodókat, főleg, ha nem értenek egyet velük. Ezt diktálja a csordaszellem, hogy a testi jegyek alapján kategorizáljunk. Nemrég új magyar politikai gumicsont is került, amikor Karácsony Gergely a The Economistnak adott interjújában önmagát magasnak és vékonynak, míg ellenfelét – azaz Orbán Viktort – kövérnek és alacsonynak nevezte.

Karácsony Gergely nem sokkal később Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy ez rossz vicc volt, nem kellet volna. De vannak, akik szintén a nyilvánosság előtt gyakorolják a testszégyenítést és ezért sosem kérnek bocsánatot. A nőnemű politikusok külön céltáblát alkotnak. Jeszenky Zsolt jobboldali megmondóember például külön posztot szentelt a szép, harmonikus megjelenésű fideszes politikusnők és liberális kolléganőik összehasonlításának. Az utóbbiakról kirívó képeket keresett a neten, amelyeken arcuk eltorzul.

“Ha elkezdik őket testi jegyekkel összekapcsolni, azzal visszalökdösik őket abba a bugyorba, hogy nekik esztétikai elvárásoknak kell megfelelniük, nekik az a dolguk, hogy tetsszenek a férfiaknak. Mit akar itt egy ronda nő, még politizál is. Ebben van egy legalább kettős sértés” – vélekedett Lakner Zoltán politológus.

“Egy ember, akinek anyja van, meg lánya, meg felesége, és kiröhög egy másik nőt, hogy az hogy néz ki, milyen öreg, satöbbi, a nap végén azt érzi, ezt jól megcsináltam” – ezt már Ráskó Eszter pszichológus, stand up komikus mondja.

Az Egyesült Államok első, 1960-as televíziós választási vitáját a fiatal, jóképű Kennedy és a más mondanivalóval, programmal induló Nixon vívta. Egyesek szerint Kennedy ekkor nyerte meg az elnökválasztást. “A televíziós vita nézői Kennedyt látták jobbnak, és a rádió hallgatói Nixont hallották jobbnak, tehát nyilván számít. Egy dolgot azért hozzá kell fűzni, az 1960-as vitához, hogy ott a személyek nem élcelődtek egymás megjelenésén” – fogalmaz Lakner Zoltán.

“Ha valaki elég karizmatikus, vagy elég tartalmas a mondanivalója, nem olyan, mint egy igazgatói beszéd a tanévzáró végén, akkor a mondanivaló elviszi a dolgot. De az kétségtelen, hogy ha az embernek vannak negatív érzései az illetővel kapcsolatban, akkor ki kell kezdeni” – Ráskó Eszter testi és szellemi adottságai miatt már az általános iskolában a saját kárán megtanulta, hogy kell felvérteznie, önbizalommal erősítenie magát a testszégyenítős gyalázkodókkal szemben.

“Nekem ez a karakterfejlődésemhez nagyon durván hozzájárult” – teszi hozzá. A nők szerinte a kritikák százszorosának vannak kitéve, főleg a külsejük miatt, ezek régi beidegződések, de, mint mondja, ez általában az eszköztelenség megnyilvánulása.

Nem kellenek érvek, elég gyűlölködni, testszégyeníteni, de ez Eszter és a szakemeberek szerint is a frusztráló, az agresszió kiéléséről szól egy feszült társadalomban. A net pedig a legmegfelelőbb közeg arra, hogy azok, akik máshol nem kapnak hangot, végre megnyilatkozzanak.

Facebook, Instagram, TikTok

A sokmilliós követőtáborral rendelkező Kardashianéknál és másoknál azt látjuk, hogy csak a menő megjelenés számít. Ezzel lehet dollármilliókat keresni. Az Instán és a TikTokon hódítanak az átváltozós videók, melyekből a tízéves is azt következtetést vonja le, hogy csak az számít, hogy a külvilág felé szép legyél.

“A hamis kép addig működik, amíg ki nem jössz az utcára. Mert onnantól kezdve, hogy elmentél a boltba, mindenkinek csalódást fogsz okozni, aki látott téged az interneten. Ezzel szemben igazinak lenni felszabadító, könnyed dolog” – magyarázza Ráskó Eszter.

Rubint Réka és Schobert Norbert otthonában járt a Heti Napló stábja. Réka minden fillérért keményen megdolgozott. A 350 ezres Insta-követőtáborért is, mégis azt mondja, ha üzletileg nem lenne szüksége a felületre, azonnal törölné magát.

“Amennyire jó a Facebook, annyira sok gyűlölködés, negatív komment és egyebek vannak” – fogalmaz Rubint Réka. A riporter, Hadas Kriszta visszautalt Schobert Norbert korábbi, nőkkel és szüléssel kapcsolatos kijelentéseire. Rubint Réka szerint férje igen kíméletlenül fogalmaz sokszor, mondjuk a terhes nőkkel kapcsolatban, és akkor az olvasók, nézők is úgy gondolják, hogy szabadon belé rúghatnak, és akár a családjába is.

“Az én védelmi rácsom az, hogy nem foglalkozom ezzel, 20 éve járok légzésterapeutához, aki megtanított, hogy hogyan védjem meg magam és ez működik is, de a gyerekek az egy másik terület. (…) Én az első, amit megszüntetnék 21 év alatt, az a Facebook és az Instagram. Nem engedném regisztrálni” – fogalmazott. Hozzátette: saját gyermekeinek azért engedi a közösségi oldalak használatát, mert szerinte ha nem engedné, az olyan lenne, mintha mindenki nézhetné a tévét, csak ők nem.

A kamaszok

Szomolányi Csenge egy azon védtelen kamaszlányok közül, akiknek a suliban sok testszégyenítésben volt már részük. Édesanyja, Tímea minden szülőnek azt javasolja, hogy halgasson a gyerekére, és azonnal tegyen valamit, mondjuk iskolát váltson.

Csengét végül édesanyja más iskolába vitte, ahol szeretettel, megkülönböztetés nélkül fogadták és közben megtalálta azt a közeget, a sportot, ahol önmaga lehet. A BVSC-ben vizipólózik évek óta. De, most, hogy középiskolába megy, megint gyomoridege van, mert attól fél, hogy az új suliban újmegismétlődnek az alázások, mert ő nem olyan, mint az Insta-lányok.

A különböző appoknak köszönhetően a virtuális, netes világban ma már szinte bárhogy kinézhetünk. Csakhogy aztán, ahogy Ráskó Eszter mondta ki kell lépni az utcára. De ma már egyre több helyen, egyre több felületen pusztít a testszégyenítés. Csak egy amerikai kutatás a végére: egy felmérés szerint az tízéves kislányok 80 százaléka vékonyabb szeretne lenni.

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210605-mutasd-a-tested-megmondom-ki-vagy

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?