ápr 15, 2021
18 Views
0 0

Mutációs változások az immunitás tükrében

Written by

A SARS-C0V-2 vírus által okozott COVID-19 megbetegedés súlyos hatásai mára már nem csupán az egészségügy területén, de gazdasági és társadalmi vonatkozásaikban is megmutatkoznak.

Az új variánsok megjelenése újabb kihívás elé állította az emberiséget. A vírus mutációs változásainak mélyebb megértéséhez számos tényezőről kell beszélni, amelyek különféle szelekciós nyomásokon keresztül a vírus evolúciós változásait irányítják.

A jelenlegi harmadik hullámért részben felelős B.1.1.7. variáns megjelenésének hátterében például a korábban tudományos igényességgel dokumentált krónikus SARS-CoV-2-fertőzés szelekciós hatásait feltételezhetjük. 

Ismert ugyanis, hogy az elhúzódó fertőzés során a gazdatestben perzisztáló víruspopuláció különféle kezelési hatásokra (pl. konvaleszcens plazma, antivirális terápia) képes az átlagos mutációs rátán felüli genomváltozás akkumulációjára. Ilyen krónikus fertőzést, amelynél az ismertetett hatóerők fennállhatnak, immundeficiens betegeknél sikerült megfigyelni, de emellett fontos szempont magának a természetes immunválasznak az elégtelensége is ezekben az esetekben. 

A hivatkozott tanulmányokban a vírus genomszekvenálási vizsgálatai kimagasló genetikai diverzitást tártak fel, az ismertetett ritka körülmények tehát nagyon komoly szelekciós hajtóerőt jelentenek a vírus számára. Alapvetően azonban a vírus terjedése során fennálló mutációs ráta által szelektált új variánsok megjelenése főként a vírus terjedésének mértékétől függ. 

Egyszerűen fogalmazva: minél több a fertőzés, annál valószínűbb az újabb és újabb variánsok megjelenése. Ezek a variánsok pedig egyértelműen konvergens evolúciós irányok mentén a jelenlegi tudományos álláspont alapján idővel több, aggodalomra okod adó genom változást is fixálhatnak, a konvergens evolúciós folyamatok okán egymástól függetlenül is. 

A tudományos következtetés az eddig rendelkezésre álló adatok alapján tehát az, hogy a vírus terjedése a legfőbb mutációs hajtóerő. Ennek fékezésére a hagyományos járványügyi intézkedéseken felül beszélhetünk közösségi és egyéni immunitásról is. 

A közösségi immunitás alakulását a vakcinák tér- és időbeli elosztása, illetve a járvány terjedéséből fakadó természetes immunitás befolyásolja. 

A vakcinák elosztása jelenleg azonban rendkívüli módon egyenlőtlen, aminek veszélyeire a The Lancet folyóiratban megjelent közlemény nemrég fel is hívta a figyelmet. Az új variánsok megjelenése azokon a területeken, ahol az oltások mértéke nem megfelelő, természetszerűen veszélyezteti a már átoltott régiók járványügyi stabilitását is.

A világ harmonizált vakcinációja tehát nem csupán humanitárius okokból lenne indokolt, hiánya a vakcinációkkal eddig elért és várhatóan hamarosan elérhető eredményeket is beárnyékolhatja. 

Az egyéni immunitás szintjén rendkívül biztató eredmények érkeztek az elmúlt hetek során. Az mRNS-alapú vakcinák egy amerikai tanulmány szerint nem csupán a megbetegedéstől, de körülbelül 90 százalékban a fertőzéstől is megvédenek. 

Más technológián alapuló vakcinák esetében még nem érkeztek hasonló adatok, de a mortalitás és morbiditás mérséklésében elért eredményeik vitathatatlanok. 

További szempont az immunitás időbelisége, melyet nem csupán a vakcinák által nyújtott védettség időtartama, de a külső befolyásoló tényezőként fellépő újabb variánsok megjelenése is meghatároz majd. Erről azonban egyelőre nincs pontos információ, csupán a legfőbb hatóerők ismertek, a válaszokat pedig a folyamatos tudományos elemzések szolgáltatják majd a közeljövőben.

Dr. Kernenesi Gábor

 a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézetének adjunktusa, a Virológiái Nemzeti Laboratórium munkatársa

Dr. Kernenesi Gábor

 a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézetének adjunktusa, a Virológiái Nemzeti Laboratórium munkatársa

Komment írása

Article Categories:
informed
banner

Vélemény, hozzászólás?