okt 15, 2020
5 Views
0 0

Müller: nem azonos a pozitív teszt és a fertőzőképesség

Written by

Müller: nem azonos a pozitív teszt és a fertőzőképesség

Hangsúlyozta, hogy az influenza ellen mindenkinek érdemes beoltatni magát. Jelenleg 48 óvodában és 24 iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet.

Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján Müller Cecília elmondta, hogy 950 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 41 732 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 29 idős krónikus beteg, így az elhunytak száma 1052 főre emelkedett. Az elhunytak életkora 60 és 89 között van. A tisztifőorvos azt is közölte, hogy az elhunytak egy része szív-és érrendszeri megbetegedésben szenvedett, az anyagcsere betegségeknél pedig a cukorbetegség van nagyobb mértékben jelen.

Müller szerint örömteli,hogy sokan meg is gyógyulnak – ennek kapcsán megjegyezte, hogy akit a klinikai, intézményi orvos gyógyultnak nyilvánít, az mehet közösségbe, attól függetlenül, hogy a PCR-tesztje pozitív. A pozitív teszt és a fertőzőképesség nem azonos – mondta Müller.

Ismét felhívta arra a figyelmet, hogy az influenza elleni oltás elérhető. A veszélyeztetett személyeknek fontos élni vele, valamint gyermekek számára szükséges oltás is elérhető.

Mind a koronavírusnak, mint az influenzának ugyanaz a célszerve, ezért érdemes legalább az egyikkel szemben most oltással védekezni.

Vannak olyan csoportok, akik a munkakörüknél fogva magasabb kockázatnak vannak kitéve: az egészségügyi dolgozók, a szociális intézmények dolgozói, mindenféle közszolgáltatásban dolgozók, akik könnyebben fertőződhetnek. Az esetükben is javasolja az influenza elleni oltást, valamint azt kéri, hogy azokkal a védekezési lehetőségekkel éljenek, ami tudományosan bizonyított.

Jelenleg propagálnak egy orrsprayt is a vírussal szemben – Müller ennek kapcsán elmondta, hogy még klinikailag nem bizonyított a hatása, sőt, gyakori használattal ártani is lehet vele, mivel kiszárítja az orrnyálkahártyáját.

Iskolák

Az oktatási intézmények működése zavartalan – jelentette ki a tiszti főorvos. Az Operatív törzs jelenleg 48 óvodában és 24 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 188 osztálynál és 9 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.

Müller szerint ez a szám meglehetősen alacsony az összes intézményhez képest.

Cikkünk frissül…

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20201015-muller-nem-azonos-a-pozitiv-teszt-es-a-fertozo-kepesseg

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?