márc 29, 2021
3 Views
0 0

Müller Cecília: stagnál, néhány városban emelkedik a szennyvizekben a koronavírus örökítőanyaga

Written by

Müller Cecília: stagnál, néhány városban emelkedik a szennyvizekben a koronavírus örökítőanyaga

Salgótarjánban, Székesfehérváron, Szegeden, Zalaegerszegen, valamint Budapest agglomerációjában enyhén emelkedik a koronavírus örökítőanyaga a szennyvizekben. A tisztifőorvos szerint 100 százalékban a brit mutáns van jelen Magyarországon.

Az Operatív törzs tájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette a kormány határozatát, amelyet az operatív törzs javaslatára hoztak. Ennek értelmében április 8-ig változatlan módon fennmaradnak a maszkviselési, távolságtartási szabályok és a határellenőrzés is.

Közterületen 1813 rendőri intézkedés történt a hétvégén azért, mert nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot. Egyre többen kerülnek hatósági házi karanténban, jelenleg 55 ezren vannak ennek hatálya alatt. 556 büntetőeljárást rendeltek el tavasz óta, 112 gyanúsítottat hallgattak ki.

Müller Cecília országos tisztifőorvos kijelentette, hogy a brit agresszív mutáns terjedésének vagyunk kitéve. A járványügyi adatok változatlanok, egy hét alatt 13 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma. 221 ezer fő az aktív fertőzöttek száma. Nagyon sok a fertőzött és sok a kórházban lévő személy – mondta Müller. 12 291 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1497-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette a tisztifőorvos, megjegyezve, hogy nagyon leterhelt a fekvőbeteg ellátás.

A járvány elleni védekezés is heroikus ütemben zajlik, a vírus viszont nagyon agresszív, nagy a felelősségünk abban, hogy a fertőződést megakadályozzuk, mert senki nem tudhatja, nála milyen formában jelentkezik a betegség.

Soha ekkora nem volt az egyéni felelősségünk – jelentette ki Müller.

A favipiravir a kórházba kerüléstől mentheti meg az embert. Valamennyi orvos már fel tudja írni ezt a gyógyszert a tisztifőorvos szerint. Müller szerint az oltások rendben zajlanak, 1 millió 920 ezer védőoltást adtak be eddig Magyarországon.

Az óvodai, iskolai, bölcsődei dolgozók kampányszerű oltása következik. Felhívta a figyelmet arra, hogy a dolgozók ma éjfélig regisztráljanak, ezt követően SMS-ben fognak értesítést kapni. A honvédségi oltóbuszok segítségével is zajlik már az oltás, főként a kistelepüléseken. Az oltóbuszok esetében is szükséges a regisztráció, hiszen ez az egyetlen módja annak, hogy el tudják érni az embereket – mondta. A magyar lakosság átoltottsága már 19,5 százalékos.

Folytatódik a várandós és szoptatós kismamák oltása a Pfizer és a Moderna vakcinával.

Szennyvizek

A szennyvizekben a koronavírus örökítőanyaga bizonyítja, hogy 100 százalékban a brit mutáns van jelen Magyarországon is – folytatta. A szennyvizekben a koronavírus örökítőanyaga átlagosan stagnál, vannak települések, ahol enyhe emelkedés látható: Salgótarján, Székesfehérvár, Szeged, Zalaegerszeg, valamint Budapest agglomerációjában.

Az elhunytak között minden nap vannak fiatalok – mondta a tiszti főorvos. Az látható, hogy az idősek körében csökken a megbetegedések aránya, hiszen nagyrészüket már beoltották.

Arról is szólt, hogy a hétvégén több sajtóorgánum is olyan képeket közölt, amin „egyértelműen nem egy háztartásból származó személyek összeverődtek, maszkhasználat nélkül csoportosultak”. „Ez jelen pillanatban életveszélyes” – jelentette ki.

Húsvét

Húsvétra azt javasolta, hogy a nagycsaládok különböző háztartásból ne jöjjenek össze. „Szinte félelmetesen ugyanazt mondom, amit egy évvel ezelőtt mondtam, csak akkor teljesen bezárkóztunk” – folytatta. Most lehetőség van arra, hogy a szabadba kimenjünk, de ne zsúfolt helyeken tartózkodjunk. A kis családdal olyan helyeket válasszunk, amik nem közkedvelt kirándulóhelyek – tanácsolta.

Újságírói kérdésre arról beszélt, a vírus szempontjából senki sem érezheti biztonságban magát.

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210329-muller-cecilia-stagnal-nehany-varosban-emelkedik-a-szennyvizekben-a-koronavirus-orokitoanyaga

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?