ápr 26, 2021
5 Views
0 0

Müller Cecília: Örülünk a felszabadult baráti találkozásoknak a teraszokon, de továbbra is felelősséggel tartozunk egymás iránt

Written by

Fontos, hogy most már minden, újra megnyíló szolgáltatás esetén a vakcinaigazolvány a belépés alapja, maszkot ezeken a helyeken nem kell viselniük a védetteknek, de fontos, hogy a maszkviselést senki nem tilthatja meg, tehát aki akar, az étteremben is viselhet, meg persze bárhol máshol, ahol nem lenne kötelező. Boltban, közterületen, tömegközlekedésben egyébként továbbra is kötelező marad. A négymillió beoltottat néhány napon belül elérhetjük.

(A legfrissebb hírek itt)

Közben kijöttek a legfrissebb járványügyi adatok. 1936 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 771 454 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 176 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 26 801 főre emelkedett.

Az operatív törzs sajtótájékoztatóját itt nézhetik vissza:

Betöltés…

Az operatív törzs sajtótájékoztatón elhangzott

Kiss Róbert emlékeztetett, hogy a beoltottak száma elérte a 3,5 milliót, így a lépcsőzetes nyitás elkezdődött: szombaton a teraszok is kinyitottak, azonban azt tapasztalták, hogy a védelmi intézkedéseket a lakosság széles köre betartotta, valamint a vendéglátósok is betartották a szabályokat, kirívó szabálytalanságot nem tapasztaltak. Hozzátette, hogy a többség a kijárási tilalom szabályait is betartotta. Hangsúlyozta, hogy továbbra is fontosnak tartják a védelmi intézkedések betartását.

Kiss Róbert is elmondta, hogy a négymillió beoltottnál a nyitás harmadik szakaszába lépünk, ám védettségi igazolványhoz kötött lesz. A kijárási tilalom éjfélre fog módosulni, valamint a több leendő lazításra is emlékeztetett.

Müller Cecília is elmondta, hogy már 3,6 millió ember megkapta a koronavírus elleni vakcina első adagját. A pandémiát egyre reményteljesebb formában idővel magunk mögött hagyhatjuk – mondta az országos tisztifőorvos.

Emlékeztetett, hogy 600 ezer Sinopharm vakcina érkezett az országba. Müller Cecília elmondta, hogy sokan dolgoztak azon, hogy meggyőződjenek, hogy ez a szállítmány is jó és használható az emberek beoltására, hozzátette, hogy a szakemberek az éjszaka folyamán is dolgoztak. A kínai vakcina esetében erős immunválasz alakul ki, de abban bizakodnak, hogy a Sinopharm a különböző variánsokkal szemben is rendkívül hatásos lesz. A magyar védőoltás előállításához is ezt a technológiát alkalmazzák majd.

Szót ejtett az online internetes vakcina időpontfoglalásról. Müller Cecília a fiatalok figyelmét is felhívta, ugyanis elmondta, hogy csupán 1-2 percet vesz igénybe okostelefonon is a regisztrációt végig csinálni. Hozzátette, hogy a teraszok megnyitásával az ő védettségük is nagyon fontos.

A WHO európai immunizációs hetéről is megszólalt az országos tisztifőorvos. Idén a koronavírus elleni vakcináció a téma.

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy a járvány nem ért véget, továbbra is itt van velünk, valamint ismertette az elmúlt 24 óra járványügyi adatait is. 6443 embert továbbra is kórházban ápolnak, 482-en pedig lélegeztetésre szorulnak. Emlékeztetett, hogy a brit mutáns veszélyesebb, valamint gyorsabb a fertőzőképessége. Az indiai mutánsról a főorvos asszony elmondta, hogy az okozza a legnagyobb problémát és járványt jelenleg Indiában, ám már Svájcban is azonosították. A Magyarországon használt ötféle vakcina egyelőre úgy tűnik, hogy az indiai mutáns ellen is védelmet nyújt, de amíg nincs a hazánkban, addig nem tudni, hogy okoz-e további járványügyi problémákat.

A terasz nyitással kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy továbbra is maszkot kell viselnünk közterületen, a szabályokat pedig be kell tartani, mert továbbra is zajlik. “Örülünk a felszabadult baráti találkozásoknak a teraszokon, de továbbra is felelősséggel tartozunk egymás iránt” – mondta a sajtótájékoztató végén a tisztifőorvos.

EXTRA AJÁNLÓ
Lépésről lépésre: íme, egy egyedi ajándék anyák napjára! (x)
Egy vitamin a szép hajért, bőrért és körmökért: így hat ránk a biotin (x)

www.blikk.hu/aktualis/belfold/operativ-torzs-bejelentesek-aprilis-26/lhey2nj

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?