márc 31, 2021
4 Views
0 0

Müller Cecília: kutyakötelessége mindenkinek, hogy csökkentse az egészségügyön lévő terhelést

Written by

Müller Cecília: kutyakötelessége mindenkinek, hogy csökkentse az egészségügyön lévő terhelést

Müller Cecília szerint hatalmas az emberek egyéni felelőssége és az egészségügy leterheltsége is, és azt is elmondta, hogy folytatják az oltást az AstraZenecával.

Az operatív törzs tájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette a legfrissebb rendőri intézkedési adatokat. A korábbiaknál több, 739 emberrel szemben intézkedtek a maszk szabályok figyelmen kívül hagyása miatt.

A tegnapi napon egy 22 éves szlovák állampolgár, aki budapesti lakos, szóváltásba keveredett az M3-as pótlóbuszon a vezetővel a maszkviselési szabályok betartása miatt, átlépett a kordonon, leköpte a sofőrt. Az illetőt előállították.

A tegnapi napon egy pécsi fodrászatot ideiglenesen 19 napra zártak be, valamint egy pécsi panziót, ahol egy szobát kiadtak egy kilenc fős társaságnak.

Müller Cecília országos tiszti főorvos hangsúlyozta, hogy szomorúan hallgatta végig a rendőri intézkedési adatokat, hiszen napok óta felhívják a figyelmet arra, mekkora szerepe van az egyéni felelősségnek a járvány megfékezésében.

A járványügyi adatok addig nem fognak változni, ameddig mindannyian egyenként meg nem teszünk mindent, hogy a fertőzést megakadályozzuk.

302-en hunytak el az elmúlt napon – Müller megjegyezte, hogy heroikus küzdelem zajlik, de a brit mutáns miatt nagyon gyorsan zajlik a megbetegedés. Az egészségügyi dolgozók rendkívül megfeszített tempóban dolgoznak, régóta tart ez a védekezés, “kutya kötelessége” mindenkinek megtenni mindent, hogy csökkentse az egészségügyön lévő terhelést- magyarázta Müller.

6700 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 652 433 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltott száma 2 011 029 fő, közülük 753 187 fő már a második oltását is megkapta, ezzel a magyar lakosság átoltottsága elérte a 20,5 százalékot.

A köznevelési dolgozók megkapták SMS-üket, őket napokon belül oltják.

“Az oltási sorrend nem változik, amikor a helyzet lehetővé teszi, hogy egy-egy csoportot párhuzamosan oltsunk, akkor ezt meg fogjuk tenni” – mondta a pedagógusok oltására és a honvédségi oltóbuszok működésére utalva, utóbbiak a legkisebb településeket járva oltják a regisztrált lakosságot.

Ne álljanak sorba azok a katonai oltóbuszoknák, akik nem regisztráltak – jegyezte meg a tiszti főorvos.

Az operatív törzs készített egy elemzést az idősotthonok fertőzöttségi adatai kapcsán, ahol 80 százalékos az átoltottság. A második hullám és a harmadik hullám adatait hasonlították össze: azt állapították meg, hogy márciusban 96 százalékkal kevesebb fertőzöttet regisztráltak a gondozottak körében, míg 92 százalékkal kevesebbet a gondozók körében. Úgy, hogy ebben az időszakban az országban 34 százalékkal nőtt a fertőzöttség.

Kórházi ápolásra novemberben az idősotthonok lakóinak 15-20 százaléka szorult, míg márciusban 3 százalékuk. A halálesetek száma 86 százalékkal csökkent. Müller szerint ezek a számok azt jelzik, hogy a védőoltások hatásosak és eredményesek.

Elkészült a háziorvosok számára az az ajánlás, ami alapján a praxisban lévő krónikus betegeket oltani kell. Előrébb vannak az idősek, a krónikus betegek és most már a várandósok is, valamint azok, akik hamarosan onkológiai kezelés alá esnek. Szintén ki vannak emelve a cukorbetegek, a vesebetegek, a szervátültetettek is, de egy harmadik kiemelésben szerepelnek azok, akik az ún. “fészekimmunitás” kialakítása miatt érintettek.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy 1,5 millió 65 év feletti regisztrált, nekik 78 százalékukat oltották be. Folyamatosan bővül a regisztráltak száma, reméli, rövid időn belül be tudják fejezni ennek a korcsoportnak az oltását.

Illetve szó esett az AstraZenecáról, hogy nem mutattak ki összefüggést a vérrögképződés és az oltóanyag beadása között, továbbra is folytatják a használatát. 

A tájékoztató végén pedig elhangzott, hogy április végén 81 ezer 600 adag Janssen-vakcina érkezik az ígéretek szerint. 

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210331-muller-cecilia-kutya-kotelessege-mindenkinek-hogy-csokkentse-az-egeszsegugyon-levo-terhelest

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?