ápr 27, 2021
11 Views
0 0

Müller Cecília keményen üzent az oltásbliccelőknek és az oltáskeverésre pályázóknak

Written by

Keddig 3 679 730 ember kapott valamilyen védőoltást Magyarországon, és a héten várhatóan elérkezünk a négymilliós határhoz, amelyhez a kormányfő elmondása és a kormany.hu-n később megjelentek szerint a védettségi igazolványosok megkapják a “nagy engedményeket”, és megnyílnak előttük az éttermek belső terei, a szálláshelyek, a mozik, a színházak, az uszodák és még sok más hely. (A védettségi igazolványok érvényességével, határátlépéskor való használatával, sőt már magával a megérkezésével – meg nem érkezésével – kapcsolatban is még számos tisztázatlan kérdés van.)

Közben részben vélhetően a hétvégehatás miatt, az új fertőzöttek keddi száma a februári adatokat idézi: 1253 újabb embert regisztráltak covidosként. Sok ezren vannak még kórházban és továbbra is magas az elhunytak száma (kedden újabb 183 fő) – részletek itt.

Közben már zajlik a tömeges oltás, a Sinopharm vakcinájára még lehet jelentkezni online.

Keddi rendőrségi adatok Kiss Róberttől, az ügyeleti központ vezetőhelyettesétől:

 • Az elmúlt napon a vendéglátóüzletekben való tartózkodás miatt nem kellett intézkedni. Egy vendéglátóhelyet lehet, hogy bezáratnak, a vizsgálat még zajlik. Más, nem vendéglátó jellegű üzletet nem kellett bezáratni.
 • Tavaly tavasz óta 567 büntetőeljárást folytattak le a járvánnyal kapcsolatban, ezekben 115 gyanúsítotti kihallgatás történt.

A világ járványhelyzetével kapcsolatban Müller Cecília országos tisztifőorvos kiemelte: az indiai mutánson kívül egyéb variánsok is problémát okoznak Indiában, az egészségügyi rendszer heroikus küzdelmet folytat. Időközben Európában a harmadik hullám leszálló ágában vagyunk. Eredményes küzdelem folyik, köszönhetően a védőoltásoknak és a higiénés szabályok betartásának.

Itthon már rendelkezésre áll az a védőoltás-mennyiség, amellyel mindenki védetté tehető a fertőzés súlyos, szövődményes lefolyásával szemben.

A héten minden védőoltás-típus rendelkezésre áll, aki oltakozni szeretne, megteheti – mondta a szakember, megemlítve, hogy a Sinopharm vakcinájára bárki maga is bejelentkezhet. A többi oltást az eddig megszokott módokon a háziorvosok segítségével osztják el.

Megemlítette: az oltás után nem alakul ki rögtön a védettség, ehhez heteknek kell eltelniük.

 • Kedden hajnalban 480 ezer Szputnyik V érkezett (ennek elosztásáról itt írtunk).
 • Szintén ma futott be 355 680 adag Pfizer/BioNTech oltás, továbbá
 • 19 200 adag AstraZeneca, és a héten még jön ebből mintegy 324 000 adag.

Ezután már csak az van hátra, hogy mindenki jelentkezzen az oltásra.

A védettségi igazolványok oltópontok általi lejelentése, és ennélfogva a kiküldése késhet a sok beadott védőoltás miatt.

 • Ha valakinek problémája támad, az ügyfélkapun keresztül keresse a koronavírus elleni védőoltással kapcsolatos ügybejelentés menüpontot, és ott jelezheti a problémáját.
 • Ugyanez megtehető – időpontfoglalás után – a kormányhivatalokban az ügyfélszolgálati munkatársaknál.

Ezután Müller Cecília köszönetet mondott mindenkinek, aki most a koronavírus-járvánnyal való megküzdést segítik, az informatikusoktól az összes segítő szakemberig.

A lakosság 37 százaléka van beoltva Magyarországon

– emögött óriási munka, sok ember erőfeszítése van, hangsúlyozta.

A vakcinafelvételi hajlandóság KSH-adatok alapján

Az oltások elutasítása tavaly még 36 százalék volt, ez mostanra 19 százalékos arányra apadt, miközben a megkérdezett magyarok 62 százaléka oltáspárti, szeretne oltást – mutatott rá az országos tisztifőorvos.

Jelentősen csökken a fertőzöttek száma, de

a területi érintettség nem nagyon változik, a települések 99 százalékán továbbra is van koronavírusos beteg

– figyelmeztetett Müller Cecília.

Az összes esetszám megoszlása (néhány példa):

 • 13 százalék Budapesten
 • 12 százalék Pest megyében
 • 7 százalék Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
 • 6 százalék Veszprém, Bács-Kiskun és Baranya megyében
 • 2 százalék Tolna megyében (legalacsonyabb adat).

Aki a második oltására kap behívót, feltétlenül menjen el az időpontjára – kérte nyomatékosan Müller Cecília, hangsúlyozva, hogy az összes vakcia kétadagos, és a teljes védelem a második dózis felvétele után alakul csak ki (néhány hét múlva).

Nem megengedhető a második oltás elhagyása, a szervezett védettségének teljességéhez feltétlenül szükséges és a védettség időtartama szempontjából is fontos lesz.

Kérdések

Az első oltás utáni reakciók miatt kérhető-e a második oltás más szerből?

Nem volt még ilyenre példa és nem is tervezik ennek lehetőségét. Az oltási reakció természetes folyamat. Az alkalmazási leiratban szereplő hatásosságot a gyártó akkor garantálja, ha a második dózis is ugyanaz, mint az első. Ettől függetlenül van tudomása a magyar hatóságoknak a “keverék” vakcinákról. Virológus kutatók feltételezik, hogy különböző hatásmechanizmusú szérumok beadásával még nagyobb hatásosság érhető el, de ezek a vizsgálatok kísérleti fázisban vannak még csak. Ha a feltételezések beigazolódnak és engedélyezésre kerül a módszer, akkor Magyarországon is lehet majd alkalmazni.

Ha valaki nem kéri az AstraZeneca oltás második dózisát, választhat másik oltást?

Nem lehet és szakmailag sem ajánják – hangzott az ismétlés.

Gyakran hallani a még be nem oltottaktól, hogy az oltottak is ugyanúgy fertőznek, mint akik nem kaptak vakcinát.

Ez biztosan nincs így, cáfolt Müller Cecília. Egyrészt az oltás véd a súlyos betegségtől, másrészt így alig vagy nem alakulnak ki a klinikai tünetek, amelyek során átadható a vírus egy védtelen személynek. Ez a vírus légúton terjed, köhöséssel, tüsszentéssel, és kevésbé érintéssel (de úgy is terjedhet). Csekély annak az esélye, hogy tünetmentes, oltott, védett személy terjessze a betegséget.

Sok gyártó leírta már, hogy a vakcinájával való oltakozás azt is jelenti, hogy meggátolják a terjesztést.

Itthon is követik az oltottak egészségi állapotát, és eszerint a két dózis beadását követően a fertőződési esély valamennyi vakcina vonatkozásában 1 százalékos.

Jelen van-e már az indiai mutáció Magyarországon?

A két másik mutációból létrejött harmadik, indiai változatot még nem mutatták ki hazánkban.

Nyitókép: MTI/Komka Péter

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Belföld · Infostart.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?