ápr 8, 2021
5 Views
0 0

Müller Cecília: bizakodásra adnak okot a számadatok

Written by

Felkerül a halálozási listára egy nyolc hónapos csecsemő is, de nem koronavírusban halt meg

Meg fog jelenni az elhunytak listájában egy 8 hónapos csecsemő is. Nem koronavírus-fertőzésben halt meg, hanem Meningococcus okozta vérmérgezésben halt meg a kisbaba, tragikus módon, ezt az igazságügyi orvosszakértő is megerősítette – mondta el Müller Cecília. A környezetében sokan fertőzöttek koronavírussal, ezért a fertőzés nála is igazolt volt, de egyértelműen a Meningococcus miatt halt meg a baba, ami rendkívül súlyos, rapid formában zajlik. Mivel Magyarországon az összes azonosított koronavírus-fertőzöttet regisztrálják a halotti listán, ezért kerül fel a listára a csecsemő.

Magyarországon továbbra sem tudunk azonosítani olyan gyermeket, aki koronavírusban halt meg – mondta Müller Cecília.

Biztatók a számok, de továbbra is az egész ország területén jelen van a fertőzés

A 13. héten van egy kicsi csökkenés a heti új fertőzöttek tekintetében. A 12. héthez képest 11 725-tel csökkent a beazonosított fertőzöttek száma. Az átlag életkor pedig 46 év, amiből az látszik, hogy fiatalok fertőződnek nagyobb számban – mondta Müller Cecília. 54%-ban nők, 46%-ban férfiak érintettek – tette hozzá.

Továbbra is az egész ország területén mindenhol jelen van a vírus – mondta a tisztifőorvos. 16%-nyi fertőzöttet a főváros területén azonosították, Pest megyében 14%-ukat. A megelőző héthez képest elmondhatjuk: a fertőzöttek száma Baranya és Jász-Nagykun-Szolnok megyében nőtt. Baranyában 15% volt a növekmény, ami jelentős.

A fővárosban és Vas megyében, illetve Győr-Moson-Sopron megyében jelentősen csökkent a fertőzöttek száma.

Müller Cecília úgy látja, a számok bizakodásra adnak okot, valószínűleg elértük a plató szakaszt.

Magyarországon nincs bizonyíték, hogy az AstraZeneca trombózist okozna

A mai naptól folytatódik az iskolai, óvodai, bölcsődei dolgozók oltatása. 100 ezer főt hívnak be az oltópontokra – mondta el Müller Cecília.

Az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatosan Müller Cecília elmondta: további vizsgálatok kellenek a vakcina és a vérrögképződés között. Ehhez Magyarországról származó adatok is rendelkezésre állnak, ezek alapján elmondható, hogy az átlag populációban nincs többletmegbetegedés semmilyen vakcina miatt. Sőt, a járvány előtt sokkal több trombózisos esetet jelentettek.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a vakcina kockázatai lényegesen alacsonyabbak, mint a megbetegedés kockázatai, ezen az állásponton van az EMA is.

Jövő héten 28 800 Janssen-vakcina érkezik

Müller Cecília országos tisztifőorvos a járványügyi és vakcináltatási adatok ismertetésével kezdett.

Portfolio

hirtv.hu/ahirtvhirei/muller-cecilia-bizakodasra-adnak-okot-a-szamadatok-2519763?utm_source=feed&utm_medium=rss

Komment írása

Article Categories:
hírtv
banner

Vélemény, hozzászólás?