jan 13, 2021
5 Views
0 0

Müller Cecília arra kéri az egészségügyi dolgozókat, hogy éljenek az oltás lehetőségével

Written by

Müller Cecília arra kéri az egészségügyi dolgozókat, hogy éljenek az oltás lehetőségével

Az országos tisztifőorvos arra kéri az egészségügyi dolgozókat, hogy éljenek az oltás lehetőségével. Müller Cecília a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján azt kérte az egészségügyi dolgozóktól, hogy jelentkezzenek és oltassák be magukat, mert – mint mondta – szeretnének “továbblépni az oltási sorban”.

Az országos tisztifőorvos bejelentette, hogy kedden három magyarországi beteg mintájában azonosították azt az angliai vírusvariánst, amelyet már a környező országokban is azonosítottak, így nyilvánvaló volt, hogy az Magyarországot sem kerüli el. Müller Cecília jelezte, hogy ez a variáns rendkívül gyorsan terjed, megbetegítő képessége 50-70 százalékkal nagyobb, mint az eredeti koronavírusé, ugyanakkor a vakcinagyártók jelentős része állítja, hogy oltóanyagaik hatékonyak az új mutánssal szemben.

Mi is ebben bízunk

– jegyezte meg a tisztifőorvos.

A vírusmutációt Kiss Zoltán, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vírus-referencialaboratóriumának virológusa, Gyenesei Attila, a Pécsi Tudományegyetemen működő bioinformatikai kutatócsoport vezetője és az Állatorvos-tudományi Egyetem bioinformatikai központját vezető Solymosi Norbert közös kutatásának eredményeként azonosították. 

Müller Cecília ismertette, hogy kedden 1358-cal nőtt az igazolt koronavírusos fertőzöttek száma. A kórházban ápoltak száma 5000 alá csökkent, jelenleg 4870 beteg szorul kórházi ellátásra, és 339-en vannak lélegeztetőgépen.

A járványügyi adatok napok óta kedvező tendenciát mutatnak, de ez nem ad okot lazításra

– mondta. Müller hozzátette: a járvány kezdete óta elhunyt betegek jellemzően valamilyen krónikus betegségben szenvedtek, 3 százalék azoknak az aránya, akiknek semmilyen alapbetegségük nem volt. A tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy a védőoltások beadása folyamatos, minden csoport oltását tervezik, és kizárólag a beérkező vakcinamennyiség szab határt az oltások beadásának. Kedd estig az összes beérkezett vakcinát felhasználták, 86 929-en kapták meg az oltást. Január 18-án elkezdik beadni a második oltásokat. Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta, hogy a beoltottakra is vonatkoznak a maszkviselés és a távolságtartás szabályai.

A védettség a második oltóadagot követő egy hét múlva alakul ki, de ez nem jelenti azt, hogy a védelmi intézkedéseket ne kellene betartani. A népesség védettsége akkor alakul majd ki, ha a lakosságot nagy részét beoltják

– fűzte hozzá. További kérdésre válaszolva Müller Cecília közölte: elsősorban az Európai Unió által engedélyezett vakcinák érkeznek Magyarországra közös beszerzés révén.

Tudnánk oltani még többet, az infrastruktúra és a felkészültség adott, az oltóhelyeket és az oltandó csoportokat is tudjuk bővíteni

– mondta. A tisztifőorvos azt is kiemelte, hogy a kormány tárgyal minden gyártóval, “ahonnan hatékony és biztonságos vakcinát tudunk beszerezni”.

Forrás: MTI; Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

#wpdevar_comment_4 span,#wpdevar_comment_4 iframe{width:100% !important;} pestisracok.hu/muller-cecilia-arra-keri-az-egeszsegugyi-dolgozokat-hogy-eljenek-az-oltas-lehetosegevel/

Komment írása

Article Categories:
pestisracok
banner

Vélemény, hozzászólás?