ápr 27, 2021
1 Views
0 0

Moszkvában bekérették Szlovákia és a három balti állam nagykövetét, de nem mondták meg, miért

Written by

Múlt pénteken Lettország, Litvánia és Észtország is kiutasított összesen négy orosz diplomatát. A litván külügyminiszter szerint kevesebb orosz kém kéne az EU-ba.

Bekérette szerdára Szlovákia és a három balti állam, Lettország, Litvánia és Észtország nagykövetét az orosz külügyminisztérium. Erről kedd este anélkül tájékoztatta a TASZSZ hírügynökséget az orosz diplomáciai tárca, hogy részletekbe bocsátkozott volna.

A három baltikumi ország pénteken jelentette be, hogy kiutasít négy orosz diplomatát, akik tevékenységét a státusával összeegyeztethetetlennek ítélte. Mint a Reuters részletezi, Lettország és Észtország egy-egy diplomatát utasított ki, Litvánia pedig kettőt. Gabrielus Landsbergis litván külügyminiszter ezután azt nyilatkozta:

Kevesebb fedett orosz kém kellene az EU-ba.

Aznap Oroszország pénteken diplomáciai jegyzékben hivatalosan is megerősítette öt lengyel diplomata kiutasítását. válaszul három, a diplomáciai státusz feltételeit ugyancsak megsértő orosz diplomata Lengyelországból történő kiutasítására. Csütörtökön pedig Szlovákia közölte, hogy nemkívánatos személynek minősített három orosz külképviseleti alkalmazottat.

A lavina azzal indult, hogy a cseh hatóságok megállapították: két orosz ügynök 2014-ben felrobbantott egy csehországi fegyverraktárat. Prága erre válaszul kiutasította az orosz nagykövetség 18 munkatársát, akiket hírszerzőknek minősített. Oroszország erre 20 cseh diplomata hazaküldésével reagált.

A visegrádi négyek közös, Oroszországot elítélő nyilatkozatot fogadtak el hétfőn, ám a Lengyelország által megfogalmazott keményebb kiállást Orbán Viktor magyar miniszterelnök megakadályozta.

hvg.hu/vilag/20210427_oroszorszag_szlovakia_balti_orszagok_nagykovetek#rss

Komment írása

Article Categories:
hvg.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?