máj 25, 2021
16 Views
0 0

Moszkva lépett: hadászati bombázókat telepített Szíriába

Written by

Moszkva lépett: hadászati bombázókat telepített Szíriába

Oroszország nukleáris fegyverek hordozására alkalmas hadászati bombázó repülőgépeket telepített a szíriai Hmeimimben működő támaszpontjára gyakorló feladatokra – közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.

A három Tu-22M3 (NATO-kódnevén Backfire C) típusú bombázó már megérkezett a Latakia tartománybeli bázisra, amely az orosz katonai műveletek központjaként szolgál a közel-keleti országban. Megfigyelők szerint ez tovább erősítheti Moszkva katonai jelenlétét a Földközi-tenger térségében.

Az orosz tárca arról számolt be, hogy a több mint ötezer kilométer hatótávolságú bombázók gyakorló feladatokat fognak végezni a Földközi-tenger felett. Hozzátette, hogy fogadásukra kiszélesítették a le- és felszállópályát, illetve egy másikat felújítottak.

Az AP amerikai hírügynökség arra emlékeztet, hogy

a hidegháború óta Moszkva először állomásoztat nehézbombázókat a térségben. Becslések szerint az orosz légierő nagyjából hatvan Tu-22M3-ast tart hadrendben, közülük néhány oroszországi támaszpontokról indulva légicsapásokat mért a szíriai fegyveres ellenzékre.

Oroszország haditengerészeti bázissal is rendelkezik Szíriában, Tartúsz kikötőjében. Ez az orosz haditengerészet egyetlen külföldi támaszpontja az egykori Szovjetunió területén kívül.

Oroszország 2015 szeptemberében katonai erővel avatkozott be Bassár el-Aszad elnök oldalán a 2011 óta dúló szíriai háborúba. A kormányerők az orosz és iráni támogatásnak köszönhetően ellenőrzésük alá vonták az ország nagy részét. Szíriában május 26-án elnökválasztást tartanak, amelynek biztos esélyese a hivatalban lévő elnök.

atv.hu/MTI

Ajánlom

www.atv.hu/kulfold/20210525-moszkva-lepett-hadaszati-bombazokat-telepitett-sziriaba

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?