ápr 27, 2021
4 Views
0 0

Moszkva hálás a Szputnyik V miatt az Orbán-kormánynak

Written by

Oroszország nagyra értékeli, hogy Magyarország nem politizálta át a vakcinák ügyét.

A Magyar Hírlapnak Oroszország új budapesti nagykövete azt mondta, az Orbán-kormány pragmatikus hozzáállását a gazdasági együttműködésben, a vakcinavásárlásban Moszkva nagyra értékeli. Jevgenyij Sztanyiszlavov Magyarországot megbízható európai  partnerüknek nevezte a múltidéző interjúban, úgy vélte, a kétoldalú politikai kapcsolatokat pragmatizmus, kölcsönös tisztelet jellemzi.

A diplomata felidézte, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar kormányfő találkozóit, kölcsönösen előnyösnek írta le a gazdasági kapcsolatokat, a paksi bővítést, az orosz gázszállítást. Kitért a kulturális kapcsolatokra, a két ország együttműködésére a finnugor kérdésekben.

A nagykövet szerint Oroszország nagyra értékeli az Orbán-kormány

kiegyensúlyozott álláspontját az EU és a NATO keretében. Magyar partnereink elkötelezettek a konstruktív párbeszéd iránt, nem az ultimátumok diplomáciáját, az indokolatlan szankciókat vagy a kioktatást támogatják. (…) Egy cél áll emögött, népeink jólétének, fellendülésének biztosítása.

Moszkva nagyra értékeli, hogy az Orbán-kormány elsőként rendelt az EU-ban Szputnyik V vakcinát, más tagállamokkal ellentétben nem politizálta át a kérdést – tette hozzá.

Örülünk, hogy az orosz tudomány fejlődése segít Magyarországnak a nehéz járványügyi helyzet kezelésében és a korlátozások fokozatok feloldásában, hogy az emberek lépésről lépésre visszatérhessenek a normális életükhöz.

Szerinte az Európai Gyógyszerügynökség még vizsgálja az orosz vakcinát, de mivel hatékony és biztonságos végül engedélyezik az oltóanyagot az EU-ban. A nagykövet külön kiemelte,

Magyarország józan és pragmatikus hozzáállását, amelynek köszönhetően az országnak sikerült az EU éllovasává válnia a beoltottak népességarányos számában.

Mint mondta, célzottan próbálták az orosz vakcinát hitelteleníteni, noha a hatékonysága a The Lancet februári adataival ellentétben már nem is 91,6 százalék, hanem 97,6 százalék. Ezt mutatta a két dózissal beoltott oroszok közt most elvégzett elemzés.

Az orosz diplomata az emberi jogok megsértése, az erőszakos ukránosítás miatt bírálta Kijevet, szerinte arra határozott választ kell adnia a nemzetközi közösségnek. Az interjúban előkerült az Orbán-kormány által bírált uniós szankciók témája is, amit a nagykövet azzal magyarázott, hogy a nyugati országok így próbálják az orosz gazdasági növekedést fékezni, de Oroszország ehhez is alkalmazkodott.

24.hu/kulfold/2021/04/27/moszkva-halas-a-szputnyik-v-miatt-az-orban-kormanynak/

Komment írása

Article Categories:
24.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?