máj 31, 2021
6 Views
0 0

Most aztán mosakodhat a Zara: a mexikói őslakosok megtámadták a céget

Written by

A mexikói kormány azt állítja, hogy a cégek a mexikói őslakosok művészetének motívumait használták fel kollekcióikban anélkül, hogy az érintett közösségeknek valamilyen haszna lenne a ruhák eladásából.

A mexikói kulturális minisztérium levélben kért magyarázatot mindhárom globális vállalattól arra, hogy „milyen alapon sajátítanak ki kollektív tulajdont”.

A szaktárca szerint ugyanis mindhárom cég a dél-mexikói Oaxaca államban élő őslakos közösségektől származó motívumokat használt fel.

Nem ez az első eset, hogy Mexikó népi motívumainak másolásával vádol meg ruházati céget.Két évvel ezelőtt a Carolina Herrera divatháza szólították fel levélben annak beismerésére, hogy „őslakosok művészetének motívumait” használták a Resort 2020 kollekcióban. Akkor a divatház kreatív igazgatója, Wes Gordon egy közleményben állítólag úgy nyilatkozott, hogy a kollekció a mexikói kultúra gazdagsága előtt tiszteleg”.

Az Amerikai Egyesült Államokban is történtek már ehhez hasonló esetek. A cseroki indiánok például amiatt háborodtak fel, hogy dzsipeket neveznek el róluk. 

index.hu/kulfold/2021/05/31/zara-mexiko-kulturalis-kisajatitas-oslakosok/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?