máj 31, 2021
13 Views
0 0

Molnár Zsolt: kormányváltásra és rendszerváltásra is szükség van

Written by

Molnár Zsolt: kormányváltásra és rendszerváltásra is szükség van

Sokat beszélünk az elmúlt 12 évről, de ennél még fontosabb a következő 12 év – jelentette ki Molnár Zsolt annak kapcsán, hogy az elszámoltatás vagy a nemzeti egység megteremtése fontosabb-e.

Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója magas részvételre számít az előválasztáson. “Sok százezres részvételre számítok, ez a három-négyszázezertől egészen a hét-nyolcszázezerig terjed” – jelentette ki a politikus a Spirit FM Harcosok Klubja műsorában.

Azt gondolja, hogy a választókorú népesség 10 százaléka elmegy szavazni – ha a főpolgármesteri előválasztás második fordulójából indulnak ki, ott a hetvenezer körüli részvétel, akkor négy-és nyolcszázezer között teljesen reális a részvétel.
A részvételt ahhoz lövi be, hogy választókerületenként 3-4 helyszínen, 9 napon keresztül lehessen szavazni, ugyanis Budapesten is azt látták, hogy a helyszínek száma miatt lett alacsonyabb a részvétel.
A nagyvárosi szavazók valószínűleg felülreprezentáltak lesznek – ismerte el Molnár az előválasztás reprezentativitása kapcsán. Óvatosan úgy fogalmazott, hogy a nagyvárosi környezet az MSZP-nek, DK-nak, Párbeszédnek és a Momentumnak kedvezhet, míg a Jobbiknak nem feltétlen, de ez egy jóslás, nem feltétlen politikai realitás.

Egy év múlva Karácsony Gergely lehet Magyarország miniszterelnöke

 – mondta Molnár, hozzátéve, hogy a fenntartásokkal kezelt kutatások azt mutatják, hogy fej-fej mellett van az ellenzék és a kormánypárt. Molnár szerint Orbánéknál erős a kormányzóképesség látszata, de a bizonytalan szavazók körében az ellenzéknek nagyobb bázisa van.

Arra a kérdésre, hogy mekkora esélyt lát egy kétharmados győzelemre, Molnár kijelentette, hogy a kétharmados és a sima győzelem között viszonylag kevés különbség van. Az egyéni választókörzetek miatt ugyanis – ha a kormányváltó hangulat alakul ki- viszonylag könnyen át tud alakulni az egyszerű többség kétharmadossá. Elismerte, hogy ez a mai számokban nincs benne, de nem lehet kizárni, hogy ez bekövetkezhet.

Olyan társadalmi berendezkedés alakult ki, ami kormányváltás esetén is nagy mozgásteret hagy a hatalomnak. Az elmúlt 12 év alkotmányos berendezkedéséhez kétharmad hiányában is hozzá lehet nyúlni Molnár Zsolt szerint , mivel a jog bizonyos keretek között módosítható. Egyszerű többséggel is meg fogják találni a törvényes módját annak, hogy egy korrekt igazságtétel, korrekt gazdasági berendezkedés alakuljon ki, ami ennek a párhuzamos államnak az intézményeit felszámolja.
Érzik az indulatot az utca embere részéről, hogy lehet más eszközökkel is hozzányúlni, de ők csak törvényes keretek között tudják ezt elképzelni. “Magyarországnak egy országnak, egy nemzetnek kell maradnia, baloldali és jobboldali választókkal egyaránt “ – jelentette ki Molnár, majd megjegyezte, vannak azért olyan események, amelyek mellett nem lehet elmenni szó nélkül.

Molnár szerint vigyázni kell arra, hogy az indulatok nehogy polgárháborús helyzethez vezessenek, ha nem is a tettek, de a szavak szintjén.

Leszögezte, hogy kormányváltásra és rendszerváltásra is szükség van, erre pedig a garanciát Karácsony Gergely személyében látja.

A Kúria elnöke, legfőbb ügyész és a többi kulcspozícióban lévő, Fidesz-közeli szereplők leváltására készülnek forgatókönyvek, viszont ilyen “hadi titkokat” nem fog elárulni.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek közül mindenki hangsúlyosan beszél az elszámoltatásról, ugyanakkor Karácsony Gergely ígéretei közül az egyik leghangsúlyosabb a nemzeti egység helyreállítása. Arra a kérdésre, hogy lehet-e egyszerre elszámoltatni és nemzeti egységet helyreállítani, Molnár úgy reagált, hogy a hangsúlyokban Karácsony Gergellyel ért egyet, valamint ezek nem egymást kizáró ügyek.
Egy nemzet akkor lehet sikeres, ha bizonyos kérdésekben konszenzusra jutunk, ha nem egymás ellehetetlenítésére, hanem egy egészséges versenyre építkezünk – magyarázta a szocialista politikus.

“Sokat beszélünk az elmúlt 12 évről, de ennél még fontosabb a következő 12 év” – jelentette ki az MSZP párttitkára, aki szerint az igazságtételre ettől független szükség van, csak nem szabad, hogy vendetta-jellegűvé váljon.

“Karácsony Gergely személyisége nem lesz más, a helyzet viszont igen. A végrehajtói hatalmat megszerezni törvényhozási többséggel, az egy valós mozgástér. Egy önkormányzati vezetőnek lenni NER-kétharmad alatt nem jelent ilyen mozgásteret” – mondta Molnár annak kapcsán, hogy a megígért Tiborcz-adót miért nem sikerült gyakorlatba ültetni, és a mostani elszámoltatási ígéreteket komolyan lehet- e venni.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

[embedded content]

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210529-molnar-zsolt-a-mai-szamokban-nincs-ketharmados-ellenzeki-gyozelem

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?