jún 8, 2021
9 Views
0 0

Mladić élete végéig börtönben marad, elutasították a fellebbezését

Written by

A volt boszniai szerb tábornok a hágai bíróság szerint felelős népirtásért és más bűnökért is.

Visszautasította a bíróság a többféle háborús bűnnel vádolt Ratko Mladić fellebbezését – döntött a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűncselekmények ügyében ítélkező törvényszék kedden a BBC News szerint. A Guardian felidézi, a Bosznia mészárosa gúnynevet kapott Mladić fellebbezett 2017-es elsőfokú, életfogytiglani börtönről szóló elsőfokú ítélete ellen, ezt bírálták most el a hollandiai Hágában. Az ülést Prisca Matimba Nyambe zambiai bíró elnökölte.

A 78 éves Mladićot teszik ugyanis felelőssé a második világháború utáni Európa legsúlyosabb, civilek elleni gyilkosságsorozatáért, az 1995-ös srebrenicai népirtásért. Most tíz vádpontban kell öt bíró előtt felelnie Mladićnak, ezek között van például kivégzés, terrorizmus, túszejtés, civilek elleni jogosulatlan támadások. Azonban a népirtás mint vádpont eddig nem volt a listán, de a másodfokú ülés ezt is megtárgyalja Serge Brammertz ENSZ-ügyész indítványára.

Mladić 1992-96 között volt a boszniai szerb hadsereg vezérkari főnöke, majd bujkálni kényszerült háborús bűnössége gyanúja miatt. 2011-ben fogták el végül, 2017-ben 40 év börtönre ítélték, amit 2019-ben életfogytiglanira módosítottak.

Az ítélethozatal idejére a 8000 srebrenicai lemészárolt fiú és férfi hozzátartozóinak egy része a bíróság előtt gyűlt össze. Reménykednek, hogy Mladić élete végéig rács mögött marad. Hogy a volt tábornok megússza a börtönt, az ötből három bírónak támogatnia kéne felmentését, egyes vélemények szerint csak egy egyhangú döntés szolgálhatná igazán az áldozatok hozzátartozóinak megnyugvását.

A vádlott hosszú ideje azt állította, az egész törvényszék csak a nyugati hatalmak kisgyereke, míg ügyvédei másféle védekezéssel azon az állásponton voltak, Mladić ott se volt Srebrenicában. Mindenesetre a bírói tanács szerint Mladić nem szállított elég bizonyítékot, hogy alátámassza mondandóját és felmentsék őt.

Az még nem világos, Mladić hol tölti majd le hátralévő büntetését.

24.hu/kulfold/2021/06/08/mladic-elete-vegeig-bortonben-marad-elutasitottak-a-fellebbezeset/

Komment írása

Article Categories:
24.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?