márc 30, 2021
7 Views
0 0

MKB-Pannónia: az infláció réme

Written by

A “Portfólió-ajánlók” sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló, fiktív modellportfóliót. Az alábbiakban az MKB-Pannónia Alapkezelő írását olvashatják:

“A mindent elsöprő állami költekezés és az extrém laza monetáris politika felébresztette a régen elfeledett infláció rémét, aminek valljuk be valós alapja van. Az újra nyitó gazdaságok fogyasztói keresleti oldala a korábbi válságokhoz képest nemhogy nem sérültek, hanem erősebbek lettek a bőkezű állami támogatásoknak köszönhetően. Ezzel szemben a kínálati oldal kapacitás bővítése képtelen lesz majd lépést tartani a berobbanó kereslettel, ami előbb vagy utóbb az árszínvonal középtávú és tartós emelkedéséhez fog vezetni. Ebben a gyorsan növekvő és számot tevő inflációs nyomással szembenéző gazdasági környezetben a reáleszközök, úgymint részvények, ingatlanok és árupiaci eszközöket felülsúlyozni kell, és alulsúlyozni a kötvény és pénzpiaci típusú eszközöket.

Vagyis érdemes a portfólióban kockázatos részvényeszközök súlyát emelni a pénzpiaci eszközök és a hosszú kötvények kárára. Ezen piacok közé tartozik a fejlődő részvények, ezen belül is a közép-kelet-európai és a nyersanyag kapcsolt országok, úgymint a magyar, lengyel, orosz, brazil és chilei részvénypiacok. A következő időszakban az amerikai és európai vírushelyzet javulása és a feszített értékeltség miatt érdemes profitot realizálni az amerikai technológiai papírokon és a dollár gyengülésével párhuzamosan olcsó fejlődő piaci és európai részvényeket vásárolni. Az extrém amerikai mennyiségi lazítás és a magas államháztartási hiány miatt a következő hónapokban az amerikai deviza biztonsági tartalék szerepe háttérbe szorulhat és tartós gyengülő trend alakulhat ki, ezért érdemes az átmeneti dollár erősödéseket amerikai deviza eladásra kihasználni. A hosszabb távon gondolkodóknak a következő időszak kiváló beszállási pontokat nyújthat a részvényvásárlásokra, és ezeket a vételeket a pánik eladási hullámok idején érdemes végrehajtani nagyobb mértékben.”

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

www.portfolio.hu/befektetes/20210330/mkb-pannonia-az-inflacio-reme-476528

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
portfolio.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?