ápr 26, 2021
6 Views
0 0

Mitől pirosodhat ki az orrunk? Több ok is állhat a háttérben

Written by

Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza szerint, ha megvan az ok, hatékony kezeléssel és életmóddal halványítható, eltüntethető a zavaró látvány.

(A legfrissebb hírek itt)

Lehetséges okok

A bőrfelszínhez közel található elpattant vagy kitágult erek a pókháló erek. Ezek a kis erecskék többnyire apró, elszórtan elhelyezkedő, általában rózsaszín megjelenésű visszerek, de lehetnek csoportosan elhelyezkedő, egy pontból kiinduló, kissé vastagabb, lilás színű visszerek is. Leggyakrabban a lábon és arcon válnak láthatóvá, de bármelyik testrészen észrevehetjük őket. Milyen okok miatt alakulhatnak ki a zavaró piros erek?

– Genetikai hajlam: akinek már a felmenői közt is volt ilyen jelenség, annak nagyobb az esélye a kialakulásra.

– Terhesség: a hormonális változás miatt láthatóvá válhatnak olyan erecskék, amelyek a szülés után többnyire el is tűnnek.

– Fényterhelés (fényvédelem nélkül): az erős, tartós napsugárzás kitágíthatja az ereket.

– Időjárás- és nyomásváltozás: a drasztikus hideg-meleg váltakozás okozhat értágulást, ahogyan a megnövekedett nyomás – akár csak a hányás, vagy egy nagyobb tüsszentés – miatt is elpattanhatnak az erek.

– Rendszeres alkoholfogyasztás: az alkohol közismerten kitágítja az ereket, az alkoholbetegség pedig az arc tartós kipirosodásához is vezethet.

– Környezeti irritáció: bizonyos anyagok roncsolhatják a bőr szerkezetét, ami miatt láthatóbbá válnak az erek.

– Rosacea: ez a bőrbetegség – ami nem ugyanaz, mint a pókháló ér – eleve kipirosodással jár az orca, az orr, az áll környékén.

(Ez is érdekelheti: Súlyosbodhatnak a pikkelysömörösök panaszai)

Hogyan segíthet a bőrgyógyász?

Első lépésként meg kell vizsgálnunk a helyzetet és ki kell derítenünk a konkrét okot, amelyhez igazítjuk a kezelést. Ha például alkoholbetegség áll a háttérben, nyilván ezt lenne érdemes kezelni, hogy a folyamatot megállítsuk. Ugyanakkor a már látható ereket is el lehet tüntetni, halványítani lehet. Sok esetben beválhatnak a retinoid alapú krémek, amelyek csökkentik az erek láthatóságát és javítják a bőr állapotát, bár egyes esetekben éppen fokozzák a pirosságot és viszketést okoznak. Többek közt ezért is fontos, hogy a kezelés megválasztását bízzuk szakemberre, hiszen számos hatékony gyógyszert csak receptre lehet kapni – hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária. Ha a külsőleges kezelés már nem elég hatékony, olyan eljárások is eltüntethetik a zavaró ereket, mint a szkleroterápia, a lézer terápia, de ezeket is csak megfelelő szakértelemmel és körültekintéssel szabad alkalmazni. Ugyanakkor Rózsa doktornő szerint fontos, hogy mindazok, akik ezzel a problémával küzdenek, maguk is legyenek körültekintőek a bőrvédelemmel, az életmódjukkal.

Mit tehetünk a megelőzésért, karbantartásért?

– Már kora tavasztól ajánlott fényvédő terméket (vannak arcra kifejlesztett krémek, spray-k), és érzékeny, kipirosodásra hajlamos bőrűeknek széles karimájú kalapot viselni.

– Minden új bőrápoló vagy sminkterméket teszteljünk 24 óráig egy kis darabon a bőrünkön, mielőtt a teljes arcunkon alkalmaznánk.

– Forró vizes fürdés helyett érdemes váltott hideg-meleg fürdőt venni, valamint a hideg borogatás jót tehet.

– Bizonyos árnikaolajos, aloe verás, varázsmogyorós, C-vitaminos készítmények jó hatásúak lehetnek, de hogy személyre szabottan mi a leghasznosabb, arról bőrgyógyásszal ajánlott konzultálni.

– Az értágító hatású élvezeti szereket érdemes részben-egészben visszaszorítani (kávé, csípős, erős ételek, alkohol), továbbá az értágító gyógyszerekről is ajánlott az orvossal egyeztetni.

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
Nem csak az arcukra használják a nők: íme, az intim hidratálás titkos fegyvere (x)
Diétával a hüvelygomba ellen? Utánajártunk! (x)

www.blikk.hu/eletmod/egeszseg/orr-pirossag-rosacea-borbetegseg/62vq203

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk · Életmód
banner

Vélemény, hozzászólás?