máj 12, 2021
14 Views
0 0

Mit tegyünk, ha medvével találjuk szembe magunkat?

Written by

Mit tegyünk, ha medvével találjuk szembe magunkat?

Medvelábnyomra bukkantak a Börzsönyben. A szakértők szerint nem meglepő jelenség a medve országunkban, és bár az itthon előforduló medvék nem különösebben veszélyesek, azért érdemes elkerülni őket. Ha mégis összetalálkozunk eggyel, arra is van bevett technika.

Medvelábnyomot találtak a Börzsönyben. Patkó László, a WWF Magyarország nagyragadozó-programjának vezetője az ATV Start című műsorában elmondta: a lábnyom, melyet Diósjenő környékén találtak, egy felnőtt példányé, mely valószínűleg máig ott kóborol a Börzsöny környékén.

A szakértő ugyanakkor leszögezte, hogy nem meglepő jelenség a medve országunkban, ugyanis az Északi-középhegység területén számos nagyragadozó előfordul a medvén túl is, ilyen például a farkas és a hiúz. Az elmúlt 15-20 évben egyébként megnövekedett ezeknek az állatoknak az állománysűrűsége, ráadásul például a szomszédos Szlovákiában még magasabb, ahonnan így sok egyed „csorog át” Magyarországra.

A medve lábnyoma bő embertenyérnyi méretű, melyhez öt karom tartozik. Ha ilyen lenyomattal találkozunk, a helyileg illetékes nemzeti parki igazgatóságot érdemes értesíteni. Patkó szerint a nyomokat nem érdemes követni, ugyanis bár a Magyarországon előforduló medvék nem különösebben veszélyesek, azért érdemes elkerülni őket.

Medvelábnyomot találtak a Börzsönyben

A találkozás megelőzése érdekében érdemes beszélgetni túratársunkkal, így ugyanis a medve kikerül minket. Ha mégis találkozunk eggyel, de mi vesszük észre őt hamarabb, csendben kerüljük meg az állatot. Amennyiben viszont már kiszúrt minket emeljük magasba a kezeinket és kezdjünk beszélni hozzá, így bizonyítva, hogy emberek vagyunk, tehát nem prédafajok, így a medve nem fog ránk támadni.

Patkó elmondása szerint egyébként azok a medvék lehetnek veszélyesebbek, melyek alkalmazkodtak az emberi környezethez. Az ilyen kukázó medvék ugyanis problémásak lehetnek, ám ilyen állatról Magyarországon nem tudnak. Erdélyben és Szlovákiában azonban előfordulnak, így ha ilyen helyre megyünk túrázni, érdemes medvespray-vel felszerelkezni.

atv.hu​

Ajánlom

www.atv.hu/belfold/20210511-mit-tegyunk-ha-medvevel-talaljuk-szembe-magunkat

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?