márc 29, 2021
4 Views
0 0

Mit jelent az új, sávos jótállási rendszer? A szakértők segítenek eligazodni

Written by

A gyakorlatban az új szabályok lényege, hogy a korábbi előírásokkal ellentétben a termék árától függ a garancia, vagyis a kötelező jótállási idő. Az új szabályozás bevezetése apropóján a Tudatos Vásárlók Egyesületének szakértői készítettek egy kisokost, amely választ ad arra, pontosan mi a jótállás, a garancia, a szavatosság, illetve mikor lehet cserélni egy-egy terméket.

Az új szabályok a drágább gépekre jóval hosszabb garanciaidőt biztosítanak, de nem mellékesen, a fenntarthatóbb gazdaság térnyerését is elősegítik. Arra ösztönzik ugyanis a gyártókat, hogy megbízható, hosszú ideig jól működő gépeket hozzanak forgalomba, ezzel is csökkentve az elektronikus hulladékok mennyiségét.

(A legfrissebb hírek itt)

Mi a sávos jótállás?

A 2021-től bevezetett sávos jótállás azt jelenti, hogy sok terméknél az ártól függ a kötelező jótállás időtartama.

Tehát a 100 ezer forint alatti termékeknél kötelezően 1 év, a 100-250 ezer forintosaknál minimum 2 év, a 250 ezer forintnál drágábbaknál pedig 3 év. Lényeges, hogy lehetnek olyan gyártók és kereskedők, akik ennél hosszabb időre vállalnak jótállást, mert megbízhatónak tartják a terméküket ezáltal a vásárlók inkább tőlük vásárolják meg az adott terméket.

A sávos jótállás bevezetése mellett januártól újabb termékekre is vonatkozik a kötelező garancia. Így már a ​10 ezer forintnál drágább

  • ​nyílászárók​ra, jellemzően ablakokra, ajtókra, garázsajtók​ra, redőnyökre, reluxákra, napellenzőkre;
  • ​kamerás figyelőrendszerekre, ​kaputelefon​okra;
  • ​kádakra, csapokra, ​zuhanykabin​okra;
  • napelemekre, napkollektorokra és az azokból létrehozott rendszerekre;
  • az elektromos rollerekre, drónokra, a hoverboardokra (elektromos meghajtású, két egymás melletti kerékkel rendelkező eszközök) is jár garancia.

Vannak kivételek

Sok új termék csatlakozott tehát a kötelező garanciás termékek táborához, ahol már régóta megtalálhatók például a háztartási gépek, különféle elektronikai eszközök és még sorolhatnánk. ​Fontos viszont, hogy bár bővült a termékek köre, amelyekre kötelező jótállást vállalni, de a sávos jótállásra vonatkozó szabály alól azért vannak kivételek: nem vonatkozik az elektromos kerékpár​okra, elektromos roller​ekre​, quad​okra,​ motorkerékpárokra​, segédmotoros kerékpár​okra, személygépkocsi​kra,​ lakóautó​kra​, lakókocsi​kra.

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
Vajon engedélyezett az együttlét „azokon” napokon? (x)
„Azt hittem, nem lehet kisbabám” – Emiatt nem tudott teherbe esni a fiatal nő (x)

www.blikk.hu/eletmod/tippek/uj-savos-jotallasi-rendszer-szakertok/n2x3cw2

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk · Életmód
banner

Vélemény, hozzászólás?