ápr 30, 2021
3 Views
0 0

Mintegy 40 embert taposott halálra az óriási tömeg egy vallási fesztiválon Izraelben

Written by

Csütörtök este több tucatnyi ember meghalt és több mint 100 ember megsérült egy zsidó vallási rendezvényen – írja a Guardian. Az eset Galileában történt a Meron-hegy lábánál, ahol több tízezer ultraortodox zsidó gyűlt össze a Lag BaOmer fesztiválon. Az első hírek arról szóltak, hogy egy lelátó omlott össze, de később kiderült, hogy a tömeg volt a szerencsétlenség oka.

Az örömtűzből gyász lett a rabbi ünnepén.Fotó: JALAA MAREY/AFP

A fesztiválon minden évben a 2. században élt bölcs, Shimon Bar Yochai rabbi haláláról emlékeznek meg a Meron-hegy lábánál, ami egész Izrael egyik legszentebb helye. Itt van Bar Yochai sírja, akit a Kabbala egyik alapszövegét képező Zohár szerzőjének tartanak. A rabbi kívánsága szerint ilyenkor egész éjszaka imádkoznak, énekelnek és táncolnak a hívei, és örömtüzet is gyújtanak.

Ultraortodox zsidók imádkoznak Shimon Bar Yochai rabbi halálának évfordulóján.Fotó: JALAA MAREY/AFP

A tragédiát részben az okozta, amikor a hatalmas tömeg megpróbált átjutni egy szűk átjárón, tanúk szerint voltak, akik megfulladtak, mások pedig elestek és összetaposták őket. Többek eltűnését csak később vették észre. A rendőrség a Times of Israelnek azt mondta, hogy voltak, akik megcsúsztak és elestek a lelátón, ami dominóeffektust indított el. Beszorultak az emberek, voltak, akiket a fém torlaszokhoz nyomtak oda és ott sérültek meg. Egy a Haaretznek nyilatkozó szemtanú szerint az egész katasztrófa egy szempillantás alatt történt.

Több tízezren is lehettek a helyszínen.Fotó: JALAA MAREY/AFP

A helyszínre hat helikoptert is kivezényeltek a tömeg oszlatására, az önkéntes és állami mentők mellett a katonaság is küldött kutató- és mentőcsapatokat. A közösségi médiában megjelent videók tanúsága szerint kaotikus volt a helyzet, ahogy a menekülők közt a rendőrség és a mentők próbáltak a sérültekhez jutni. A kiáltozás miatt sokan azt hitték eleinte, hogy bombatámadásról van szó.

Ez Izrael történetének egyik legnagyobb tömegszerencsétlensége, ami békeidőben történt. Ez volt az első tömegrendezvény, amit Izraelben a járványügyi korlátozások feloldása óta megtarthattak. A hatóságok 10 ezer embernek engedélyezték a gyülekezést a fesztiválon, de a szervezők szerint 100 ezren is lehettek a helyszínen. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a
járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és
a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a
nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz
a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy
áll a járvány Magyarországon és a világban.

A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból,
infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette
a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk,
hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik
egészségét is.

444.hu/2021/04/30/mintegy-40-embert-taposott-halalra-az-oriasi-tomeg-egy-vallasi-fesztivalon-izraelben

Komment írása

Article Categories:
444
banner

Vélemény, hozzászólás?