jan 14, 2021
8 Views
0 0

Minisztériumi ösztöndíjasként végzett egy brit katonai elitiskolában Orbán Viktor fia, a HM szerint a lehetőség mindenki számára nyitva áll

Written by

A Telex arról írt, hogy Orbán Gáspár neve is szerepel a Sandhurst Royal Military Academy (RMAS) nevű brit katonai elitiskola végzettjeinek listáján, amit január elsején tettek közzé a Daily Telegraphban. A Honvédelmi Minisztérium közleményben reagált, mint írták: a Magyar Honvédségben mindenki számára nyitva áll a lehetőség arra, hogy különböző tanfolyamokra, képzésekre, kiképzésekre jelentkezzen, itthon és külföldön egyaránt.

A Telex szerint Orbán Gáspár a kilenc hónapos képzést 2019 szeptemberében kezdte a Honvédelmi Minisztérium ösztöndíjasaként két másik magyarral együtt, de a járvány miatt meg kellett szakítaniuk a tanulmányaikat. A miniszterelnök fia nem sokkal korábban, 2019 júniusában tette le az esküjét, ekkor vált szerződéses katonává.

Korábban a Honvédelmi Minisztérium azt írta a Népszavának, hogy a nagy-britanniai képzésre bármelyik magyar katona jelentkezhetett, a parancsnokok pedig az elvégzett szakmai munka, a kiképzési eredmény és a tiszti attitűd alapján választottak. 

A lap szerint egyébként ebbe az iskolába járt II. Erzsébet királynő két unokája, Vilmos és Harry is. 2015-ös adat szerint a képzés díja több mint 37 millió forint. 

HM: mindenki számára nyitva áll a lehetőség

A Magyar Honvédségben mindenki számára nyitva áll a lehetőség arra, hogy különböző tanfolyamokra, képzésekre, kiképzésekre jelentkezzen, itthon és külföldön egyaránt – írta közleményében a HM.

Mint fogalmaznak, a katonák kiképzése, át- és továbbképzése kiemelten fontos a Magyar Honvédség számára, és része a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak. Ennek keretében az elmúlt években 163 magyar tiszt vett részt különböző kiképzéseken a világ számos országában. Ezen kiképzéseknek nemcsak az a céljuk, hogy minél több katona számára nyújtsunk lehetőséget, de a NATO szövetségi rendszerében elvárás is – teszik hozzá.

Éppen ezért harcászati szintű képzésen, kiképzésen 84 tiszt és mintegy 800 altiszt, hadműveleti szintű képzésen 25, míg stratégiai szintű képzésen 54 tiszt vett részt. A hallgatók számára előírt bemeneti követelményeket minden esetben az intézmények határozzák meg.

A jól kiképzett katona jelenti minden erős, ütőképes, jól működő hadsereg alapját. A nemzetközi képzések nemcsak a magyar haderő számára fontosak, de elengedhetetlenek a NATO szövetséges rendszerén belüli együttműködési képesség biztosításához is – hangsúlyozzák.

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210114-miniszteriumi-osztondijaskent-vegzett-egy-brit-katonai-elitiskolaban-orban-viktor-fia-a-hm-szerint-a-lehetoseg-mindenki-szamara-nyitva-all

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?