márc 30, 2021
9 Views
0 0

Mindig mi járunk pórul a magyar–román fociháborúban: számos botrányt eredményeztek már a nézőtéri rasszista megnyilvánulások

Written by

Most az U21-es válogatott budapesti Eb-meccse után forrnak az indulatok: a 2-1-es román sikerrel végződő csoportmeccs után a magyar csapat tagjait érte a rasszizmus vádja. Bár egyelőre nem tudni, lesz-e következménye az ügynek, nem ez lenne az első eset, hogy a mieink jönnek ki rosszul a presztízsmeccsből – ahogy a pályán, úgy a „zöldasztal mellett” is.

A szombati mérkőzés után a román középpályás, Marius Marin (22) emlegetett cigányozást.

(A legfrissebb hírek itt)

Ezek a cigányok, ahogy kiabáltátok nekünk a pályán, 2-1-re megvertek benneteket. Hajrá, Románia” – írta Instagram-oldalán Marin. A román szövetség panaszt tett az európai szövetségnél (UEFA). A Magyar Labdarúgó Szövetség nem kapott értesítést az ügyben az UEFA-tól.

A román Marin posztolta, hogy a mieink rasszisták voltak. Majd törölte ezt a bejegyzést

A román Marin posztolta, hogy a mieink rasszisták voltak. Majd törölte ezt a bejegyzést

A két felnőttválogatott párharca számos botrányt eredményezett már a nézőtéren. Hrutka János (46) az 1999-es bukaresti Eb-selejtezőn a saját bőrén tapasztalhatta meg az egyik ilyen esetet.

– A játékoskijáró nem volt fedett, a szurkolók pedig már akkor elkezdtek köpködni, amikor kijöttünk megnézni a pályát, kisebb betondarabokat dobáltak felénk. Ebben a párharcban egyik fél sem szokott adós maradni – mondta lapunknak.

A két gárda 2014-es, bukaresti Eb-selejtezője után viszont szurkolói rendbontások miatt mindkét felet szektorbezárással és pénzbírsággal büntette az UEFA. A román szervezés és szurkolói többség ellenére a pénzbüntetésben is alig volt különbség, a magyar szövetség 30 ezer eurót (10,9 millió Ft), a román 32 ezret (11,6 millió Ft) fizetett. A 2015-ös budapesti 0-0 után viszont már stadionbezárással sújtották mindkét válogatottat, valamint 70 (25 millió Ft), illetve 60 ezer eurós (21,7 millió Ft) bírsággal.

A nemzetközi kupatalálkozókon is számos atrocitás történt. Az Újpest 2009-es, Steaua elleni UEFA-kupa selejtezőjén például egy román transzparensen az állt: „Mennyi ideig tartja egy magyar nő a szart magában? 9 hónapig”. De említhetnénk a Honvéd 2019-es, a Craiova elleni idegenbeli Európa-liga-selejtezőjét is, amelyen a román drukkerek hanggránátja robbant fel a játékvezető mellett. A meccset ennek ellenére nem fújták le, az UEFA pedig nem adott helyt a Honvéd óvásának – sőt, a kispesti klub is kapott büntetést szurkolói miatt…

(Ez is érdekelheti: Szurkolói miatt milliós büntetést kapott a Fradi)

Búcsúztak az Eb-től

A magyar U21-es válogatott utolsó Eb-csoportmeccsén Hollandiát fogadja Székesfehérváron. A mieink számára a németek elleni 3-0-s és a románok elleni 2-1-es vereség után már nincs tétje a mérkőzésnek, Gera Zoltán (41) szövetségi edző csapata két meccs után kiesett.

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
Micsoda?! Durva árcsökkenés történt a drogérialáncnál (x)
Mennyit kell ráfizetnünk, ha gyorsan akarunk lakásfelújítási kölcsönt? (x)

www.blikk.hu/sport/magyar-foci/magyarorszag-romania-focihaboru-rasszizmus/sbxg8bz

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk · Sport
banner

Vélemény, hozzászólás?