jún 4, 2021
17 Views
0 0

Mindenre jut felelős, de minek nekünk milliókért frankofóniai miniszteri biztos?

Written by

Ön tudja, mi az a frankofónia? Akár igen, akár nem, megnyugodhat: miniszteri biztosa ugyanis már van! Ahogy akad a cirkuszművészetnek, az űrkutatásnak, a balatoni élővilágnak és a hajdúnánási motorpályának is. Újabb rekordot döntött a számuk, most már 67-en vannak, noha az Orbán-kormány negyedik ciklusának elején, 2018-ban még elég volt belőlük 25 is.

Ezért lehet az, hogy sokszor a legfurcsább területekre és a legbizarrabb elnevezéssel neveznek ki újabb és újabb miniszteri biztost. Ráadásul a minisztériumoknál dolgozók száma évről évre hízik, mégis külön biztosok felügyelnek egyes, fontosnak titulált szakterületeket.

(A legfrissebb hírek itt)

Ilyen tisztségre legtöbbször politikust neveznek ki, és igen jó bulinak számít: mellékállásban is el lehet látni, nincs nagy felelősség és igen jól fizet. A legtöbb esetben helyettes államtitkári illetményt kapnak a biztosok, ami minimum bruttó 1,3 millió forint, de akár 1,65 millió forint is lehet. Emellett hivatali autót és titkárságot biztosíthatnak nekik, bár vannak, akik ingyen vállalták.

A legtöbb miniszteri biztost a Miniszterelnökségen alkalmazzák: Gulyás Gergely miniszternek 17 biztosa van. A második a sorban a Kásler Miklós vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma, ahol 12 ilyen poszt van. A bronzérmes az Innovációs és Technológiai Minisztérium, 10 biztossal rendelkezik Palkovics László miniszter. A Blikk levélben kereste meg a rekordernek számító Miniszterelnökséget, hogy mi az oka annak, hogy ilyen sok biztost kellett kinevezni, de lapzártánkig nem reagáltak.

Grafikánk azt ábrázolja, hogy nőtt a számuk három év alatt / Séra Tamás

Grafikánk azt ábrázolja, hogy nőtt a számuk három év alatt / Séra Tamás

A szakértő természetes folyamatot lát az állami vezetők számának gyarapodásában. – Minden új kormány a kicsi, olcsó állam népszerű ígéretével kerül hatalomra, 2010-ben az Orbán-kormány is a miniszterek számának csökkentésével és a kétmilliós bérplafon bevezetésével kezdte a munkáját. De miután berendezkedett a hatalom, elszaporodnak a pozíciók, ami nagy méretű, lomha és nagyon drága államot eredményez, és ami közel 150 éves probléma itthon. Akinek nem jut más tisztség a kormányzaton belül, abból miniszteri biztos lesz – fogalmazott Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója, aki szerint néhány esetben van létjogosultsága ennek a pozíciónak is, de egyszerűen nincs annyi állami feladat, amennyi biztos van.

Jut a fürdőnek és az űrkutatásnak is

Magyar Levente, frankofón ügyekért felelős miniszteri biztos

Magyar Leventét tavaly nevezték ki frankofóniai biztosnak / Fotó: MTI/Vajda János

Magyar Leventét tavaly nevezték ki frankofóniai biztosnak / Fotó: MTI/Vajda János

Ferencz Orsolya Ildikó, űrkutatásért felelős miniszteri biztos

Ferencz Orsolya Ildikó vállán van az űrkutatás/ Fotó: MTI/ Krizsán Csaba

Ferencz Orsolya Ildikó vállán van az űrkutatás/ Fotó: MTI/ Krizsán Csaba

Vízkelety Mariann, állami szervek működésének elemzéséért felelős miniszterelnöki biztos

Vízkelety Mariann elemzésekért felel/ Fotó: MTI/Mohai Balázs

Vízkelety Mariann elemzésekért felel/ Fotó: MTI/Mohai Balázs

Tessely Zoltán, Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos

Lázár János, nem dohányzókért felelős miniszterelnöki biztos

Lázár János a nem dohányzók biztosa / Fotó: MTI/Szgetváry Zsolt

Lázár János a nem dohányzók biztosa / Fotó: MTI/Szgetváry Zsolt

Kiss János, miskolctapolcai fürdő és környezete fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos

Fónagy János, közösségi közlekedés menetrendi szintű összehangolásáért felelős miniszterelnöki biztos

Schaller-Baross Ernő, külföldi ösztöndíjprogramokért felelős miniszteri biztos

Ezt jelenti a frankofón

Alapvetően a frankofón olyan embert jelöl, akinek a francia az anyanyelve. Bővebb értelemben azokra vonatkozik, akik kulturális háttere elsődlegesen a francia nyelvhez kapcsolódik, függetlenül etnikai vagy földrajzi helyzetétől. Teljesen, illetve részben frankofón államnak számít Franciaország, Belgium és egykori gyarmataik.

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 7,7 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

www.blikk.hu/aktualis/politika/frankofoniai-miniszteri-biztos-magyarorszag-hivatalnokok/gj3ndc0

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?