okt 17, 2020
7 Views
0 0

Mindenkin elvégzik a koronavírus tesztet Szlovákiában

Written by

Valamennyi szlovák állampolgárt antigéntesztnek vetnek alá, az országos tesztelés a választásokhoz hasonló módon zajlik majd. Ezt Igor Matovič szlovák kormányfő jelentett be ma délután, október 17-én – olvasható az Új Szó felvidéki magyar hírportálon. 

Az egész országra kiterjedő tesztelést már három hete tervezik, és két hét múlva hétvégén végeznék el, tudatta a szlovák miniszterelnök. Arról is beszélt északi szomszédunk vezetője, hogy a lakosság vizsgálata az úgynevezett antigéntesztek segítségével történik majd, amelyek tizenöt percen belül eredményt mutatnak, és amelyekből már tizenhárom milliót rendelt meg Szlovákia. Az Állami Tartalékalap már megkezdte a tesztek beszerzését. 

A kormányfő tájékoztatása szerint az országos tesztelés két hét múlva szombaton és vasárnap zajlik majd. A próbatesztelést már jövő héten elvégzik több településen. 

A miniszterelnök kifejtette, hogy a választásokhoz hasonló módon történik majd a tesztelés, összesen 5997 tesztelési pontot állítanak fel, amelyekben mindenhol hét ember végezné a mintavételt. Még az is előfordulhat, hogy mindenki számára kötelező lesz a tesztelés, ám ezzel kapcsolatos információkat csak az elkövetkezendő napokban jelenthet be a szlovák kormányfő.

Ha a kötelező tesztelés mellett döntünk, meg kell változtatnunk a törvényt

– mondta Igor Matovič.

Részletes tájékoztatást a kormány vasárnapi rendkívüli ülése után ígért a miniszterelnök. 

Szerdán Szlovákiában 1929 új igazolt koronavírus-fertőzöttet mutattak ki, ami az eddigi legmagasabb napi szám.

index.hu/kulfold/2020/10/17/szlovakiaban_minden_allampolgaron_elvegzik_a_koronavirus_tesztet/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?