ápr 27, 2021
3 Views
0 0

Minden hetedik várandósság vetéléssel végződik a világon

Written by

Évente mintegy 23 millió vetélés történik, a nők 11 százaléka éli át életében legalább egyszer magzata elvesztését – derül ki egy 31 tudósból álló nemzetközi kutatócsoport elemzéséből.

Vetélésnek azt nevezik, ha a magzat a várandósság 20. és 24. hete között hal el.  Ennek okaként legtöbbször a szülők idős korát gondolják, de a kockázati tényezők között szerepel a szélsőségesen kis vagy nagy testsúly, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a stressz, az éjszakai műszak és a légszennyezés is.

A The Lancet brit orvostudományi folyóiratban megjelent tanulmány szerint ráadásul a nők
két százaléka él át két vetélést, egy százaléknál kevesebben pedig háromszor vagy annál is többször szenvedik el ezt, ami  elszigetelődést is okozhat, mivel sok nő nem mondja el a családjának, a barátainak, de még a partnerének sem, hogy elvesztette a magzatát.

Az ismétlődő vetélés letaglózó érzés, azonban a mentális hatását ritkán ismeri fel és kezeli az egészségügy

– figyelmeztetett Arri Coomarasamy, a tanulmány társszerzője. A Birminghami Egyetem kutatója szerint szorongás, depresszió, a nők mintegy 20 százalékánál pedig poszttraumás stressz is jelentkezhet a vetélés után akár kilenc hónappal. 

A kutatók szerint tévhitek is terjednek a vetélésekről: sokan vélik úgy, hogy azt nem lehet hatékonyan megelőzni, különösen a nagy kockázatú várandósságok esetében. Ezek a tévhitek ártalmasak lehetnek, mert a nőt és partnerét teszik felelőssé, és eltántorítják őket attól, hogy kezelést és támogatást keressenek – tették hozzá a szerzők.

index.hu/techtud/2021/04/27/varandossag-veteles/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Tech-tudomány
banner

Vélemény, hozzászólás?