okt 16, 2020
10 Views
0 0

Miközben sajtótájékoztatót tartottak az SZFE diákjai, elkezdték kiüríteni a szobáikat

Written by

Körülbelül ezer ember gyűlt össze a Színház- és Filmművészeti Egyetem előtt péntek este hat órakor. Ekkor telt le a határidő, amit Szarka Gábor, az egyetem nemrég kinevezett kancellára adott az épület kiürítésére.

Az SZFE tiltakozó diákjai sajtótájékoztatót tartanak, amelynek kezdetén többen elénekelték Nádasdy Ádám Maradni, maradni című versét.

Majd közölték, hogy az épület kiürítésére tett iránymutatást elutasítják. Bejelentették, hogy az egyetem a szünetet a korábbi rend szerint tartja, mert a módosítást előíró rektorhelyettes törvénybe ütközően nyerte el kinevezését, ezért az általa kiadott rendelkezés sem törvényes. A diákok azt mondják, jogi úton fognak fellépni.

Közölték, hogy a járványügyi intézkedések az egyetemeket arra kötelezték, hogy személyesen tartsák meg az oktatást, és ők is ezt tekintik irányadónak. Szerintük a kancellár semmivel nem támasztja alá a döntését, és nem sikerült semmilyen objektív döntésre rámutatni, ami a kiürítést megalapozná, ez a hallgatói tiltakozás elnémítására született meg.

Az újonnan kinevezett kancellár visszaélésszerűen gyakorol hatásköröket, közölték. Korábban a szerződésben megegyezett internetszolgáltatás megszüntetését rendelte el, és a fizetések kifizetését is késleltette, most pedig az otthonuktól fosztanák meg a kollégistákat.

Az SZFE diákjai birtokvédelemért fordultak a nyolcadik kerület jegyzőjéhez. 

A diákok megköszönték a főváros ajánlatát, de az oktatási helyszín megváltoztatását nem tekintik időszerűnek, a Szentkirályi és a Vas utcában folytatják az oktatást. A hallgatók termenként őrzik az épületet, és a blokádot fenntartják.

Végül azt is elmondták, hogy visszamennek, mert közben megpróbálták kiüríteni a termeket, de meg fogják őket védeni.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu.

24.hu/belfold/2020/10/16/szfe-tuntetes-vas-utca/

Komment írása

Article Categories:
24.hu · Belföld
banner

Vélemény, hozzászólás?