máj 4, 2021
3 Views
0 0

Mikor fogja megadni a kínai vakcinára az engedélyt a WHO?

Written by

Mikor fogja megadni a kínai vakcinára az engedélyt a WHO?

A nyugati gyógyszergyártók érdekei miatt nem kapta még meg a WHO-tól a veszélyhelyzeti használati engedélyezést a kínai Sinopharm-vakcina. A hetek óta tartó időhúzás mögött egyértelműen felsejlenek a nyugati lobbiérdekek, mivel nagyon nagy veszélyt jelentene a nyugati vakcinák gyártóira a kínai vakcinagyártás felfutása. Magyarországon persze a baloldal és az általa irányított sajtó folytatja az oltásellenes kampányát a kínai vakcinák elbizonytalanítása révén. Mindennek a célja, hogy minél később álljon helyre az élet Magyarországon, és ennek a politikai kárát a kormány lássa – olvasható az Origo cikkében.

A Magyar Nemzet azt írja: hetek óta hezitál az Egészségügyi Világszervezet (WHO), hogy megadja-e a kínai Sinopharm-vakcinára a vészhelyzeti ajánlásukat. Ha ez megtörténne, azt jelentené, hogy a nyugati vakcinák mellett a keleti vakcinák közül elsőként a kínai kapna ilyen elismerést a nemzetközi szervezettől. A késlekedés hátterében több dolog húzódhat.

Milyen okok miatt nem kapott még engedélyt?

Az egyik legfontosabb, hogy a nagy nyugati gyógyszergyártóknak nem érdeke a Sinopharm elismerése, mivel ezzel nagyon jelentős riválist kapnának. A Sinopharm a legnagyobb gyógyszergyár a világon, többet tud gyártani, mint a Pfizer és a Moderna együtt. Ha tehát a WHO-tól is zöld utat kapna a Sinopharm, akkor pár hónapon belül a kínai vakcina több országból is kiszoríthatná a nyugati termékeket. A másik ok pedig politikai. Ha a kínai vakcina versenyképes lenne a nyugatiakkal mennyiségben, akkor az újabb komoly érv lenne arra, hogy Brüsszel hatalmasat hibázott, hogy nem rendelt keleti vakcinát az elmúlt hónapokban. Az euróválság és a migrációs krízis után újabb nagy kudarcot lenne kénytelen elkönyvelni a brüsszeli bürokrácia, amit nem sikerült megoldania. Mindezek ellenére várhatóan még a héten megkaphatja a WHO elismerését a kínai vakcina.

Hatékony és biztonságos a kínai vakcina

A WHO főigazgatójának vakcinákkal kapcsolatos ajánlásokat is megfogalmazó szakértői csoport március végén jelentette be, hogy a kínai Sinopharm és a Sinovac előzetes vizsgálata alapján a vakcinák bizonyítottan biztonságosak és jó hatékonyságúak a Covid-19 okozta betegség megelőzésében. Ahhoz, hogy valaki megkaphassa az engedélyt, a gyártónak be kell nyújtania a WHO-nak a gyártásminőségre vonatkozó adatokat, klinikai és nem klinikai fázisú vizsgálati adatokat, a vakcina biztonságának, hatékonyságának és minőségének ellenőrzésére vonatkozó részletes terveket, valamint egyéb, például a feliratozással kapcsolatos részleteket.

Fél évszázados tudáson alapul a kínai vakcina

A Sinopharm inaktivált, azaz elölt koronavíruson alapuló első generációs oltóanyag. Az inaktivált vírusrészecskék, elsősorban a víruson lévő fehérjetüskék késztetik az antitesttermelésre az immunrendszert, felkészítve a szervezetet a kórokozó elleni védekezésre. A kutatók három különböző koronavírus-variánst izoláltak betegekből, majd a kórokozókat úgynevezett bioreaktorban (majomvesesejtekben) tenyésztették. Amikor már megfelelő mennyiségben álltak rendelkezésre a vírusrészecskék, egy béta-propiolakton nevű vegyülettel kezelték őket, amely semlegesíti a kórokozó génjeit, ezáltal többé nem tud szaporodni, viszont a vírusrészecske – és így az immunválaszt kiváltó vírusfehérje, a tüske – épen marad. Ez a technológia már egy jól bevált, régóta használt módszer, amelyet fél évszázada alkalmaznak a tudományos világban. Többek között ezen az elven működik az influenza elleni védőoltás is. Fontos kiemelni azt is, hogy mivel ez az oltóanyag elölt vírust tartalmaz, nem tud megbetegedést okozni..

Forrás: Origo, Magyar Nemzet, Fotó: MTI/Ujvári Sándor

#wpdevar_comment_4 span,#wpdevar_comment_4 iframe{width:100% !important;} #wpdevar_comment_4 iframe{max-height: 100% !important;}
pestisracok.hu/mikor-fogja-megadni-a-kinai-vakcinara-az-engedelyt-a-who/

Komment írása

Article Categories:
pestisracok
banner

Vélemény, hozzászólás?