febr 23, 2021
4 Views
0 0

Mianmari puccs: több mint ezer mianmari menekültek toloncoltak ki Malajziából

Written by

Mianmari puccs: több mint ezer mianmari menekültek toloncoltak ki Malajziából

Több mint ezer mianmari menedékkérőt toloncoltak vissza hazájába kedden a malajziai hatóságok, jóllehet egy Kuala Lumpur-i bíróság nem sokkal korábban a kitoloncolások felfüggesztéséről döntött.

Bár a néhány órával korábban született bírósági döntés az 1200 mianmari menedékkérő deportálásának felfüggesztését írja elő, a malajziai bevándorlási hivatal igazgatója, Khairul Dzaimee közleményében leszögezte: 1086 mianmari önként döntött a hazatérés mellett.

A közlemény szerint értük a mianmari junta három hajót küldött.

Noha korábban hírügynökségek azt közölték, hogy a deportálandók listáján van a mianmari muszlim és csin közösség csaknem száz tagja, akik az üldöztetés elől menekültek Malajziába, a közleményben kiemelték, hogy a hazaküldendők közt nincs senki a Mianmarban üldözött muszlim rohingja kisebbségből.

Mianmarban november 8-án tartottak választásokat, amelyen Aung Szan Szú Kjí, Mianmar de facto vezetője pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) 396 helyet szerzett meg a 476 fős parlamentben, a hadsereg támogatását élvező Szövetségi Szolidaritás és Fejlődés Pártja (USDP) mindössze 33 mandátumot kapott. Az országot 1962-től 2011-ig vezető katonaság az eredmények felülvizsgálatát követelte szabálytalanságokra hivatkozva, majd február 1-jén erőszakkal átvette a hatalmat, és őrizetbe vett több politikai vezetőt, köztük Aung Szan Szú Kjít és az államfőt is. A puccs nyomán országszerte tüntetések robbantak ki, amelyeket a junta mind ez idáig nem tudott elfojtani.

A katonaság lépését számos külföldi ország elítélte, nem kormányzati szervezetek (NGO) pedig aggodalmukat fejezték ki a Malajziába menekültek mianmariak miatt. Az Asylum Access nevű szervezet részéről úgy vélték, a hazatoloncolás egyet jelent a mianmari junta által elkövetett jogsértések legitimálásával, és veszélybe sodorja a migránsokat, akikre hazatérve vélhetően újabb üldöztetés, esetleg halál is várhat.

Vasárnap 27 malajziai parlamenti képviselő és szenátor levélben kérte Muhyiddin Yassin miniszterelnököt a deportálások leállítására, ám a beadványukra nem érkezett válasz.

atv.hu/MTI

Ajánlom

www.atv.hu/kulfold/20210223-mianmari-puccs-tobb-mint-ezer-mianmari-menekultek-toloncoltak-ki-malajziabol

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?