ápr 6, 2021
3 Views
0 0

Mi következik Orbán Viktor 2,5 milliós bejelentéséből?

Written by

Mi következik Orbán Viktor 2,5 milliós bejelentéséből?

Az üzletek, a fodrászatok, kozmetikusok, szépségipari szolgáltatások szerdától myithatnak. Lesz-e sorállás vajon? Az éttermek, kávézók elvitelre biztosíthatnak szolgáltatást, a szállodák még nem nyithatnak. A maszkot hordani változatlanul kell.

Orbán Viktor mai bejelentése után járványügyi intézkedések lesznek, de a 144/2021-es kormányrendelet értelmében a következő intézkedések lépnek életbe:

– a kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul
– az üzletek reggel 5 óra és este 9.30 között lehetnek nyitva
– az üzletek, köztük a március 8-a óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek
– átlagosan 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint
– a szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikai üzletek és más szolgáltatók.

A piacok, plázák is nyitva lehetnek, de tartani kell a legalább másfél méteres távolságot és a járványügyi szabályokat (fertőtlenítés, stb.)

A Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett kormányrendelet még nem jelent meg.

Lesznek-e sorok?

A KSH adatai alapján az élelmiszerboltok teljes alapterülete 3,8 millió négyzetméter, ebből kiindulva az oldal úgy kalkulál, hogy egy időben 380 ezer főt tudnak kiszolgálni az üzletek – írja a hvg.hu. Azaz, egy napon pedig 5,3 millió embert – ez sima bevásárlást ígér, természetesen ha nem ragaszkodik mindenki épp egy bolthoz.

A maszkviselés szabályai nem változnak

A maszkot ezentúl is viselni kell, az arcot és az orrot is kötelező lesz eltakarni a ( meghatározott ) közterületen, az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön.

A teraszok áprilisban “mindenképpen” nyithatnak

Azaz, a „személyes megjelenést igénylő” szolgáltatások működhetnek, a vendéglátóhelyiségek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek.

“Azt merném ma mondani, hogy áprilisban mindenképpen” – ezt március 27-én válaszolta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter egy online fogadóórán arra, hogy “a tervek szerint hány hét múlva ülhetek le egy étterem teraszára megebédelni?”

Iskolák: Április 19-én visszatér a tantermi oktatás

A 2,5 milliós beoltottaági határ eléréséből sz is következik, hogy április 19-ével az óvodai, általános és középiskolai nyitás is meglesz, amikor is a tanulók visszatérhetnek a tantermekbe – ezt korábban a miniszterelnök és Gulyás Gergely is bejelentette. Müller Cecília is azt mondta, szerinte “nem kell, hogy szorongjon bárki is ebben a helyzetben…”

A pedagógus szakszervezetek aggódnak, mert szerintük hiába indult el a tanárok oltása, ha április 19-én vissza kell térniük az intézményekbe, addigra nem alakul ki a megfelelő védettség. Több pedagógust nem szabadna a koronavírus miatt elveszíteni – ezt az ATV Híradónak mondta múlt szombaton a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) az alelnöke, Totyik Tamás. A Szülői Hang Közösség képviselője, Miklós György szerint pedig egy széles körű tesztelés segíthetné az újranyitást, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a szülők többsége még nincs beoltva, ezért nem kellene erőltetni a visszatérést.

Az országos tiszti főorvos szerint viszont már az első oltás is megvéd a súlyos betegségtől és a haláltól. Orbán Viktor is azt mondta két hete, hogy szerinte április 10-ig sikerül a regisztrált pedagógusokat beoltani és nyolc-kilenc nap múlva hatásos az oltás. Ezzel összhangban Müller Cecília országos tisztifőorvos is arról beszélt, hogy már az első oltás is megvéd a súlyos betegségtől és a haláltól.

Mikor nyithatnak a szállodák?

A miniszterelnök a nagypénteki Kossuth Rádiós interjújában azt is elmondta, hogy az április 13-val záruló héten lehet az a nap, amikor meghaladjuk a 3 millió első oltással már rendelkezők száma. Ez egy újabb lépésre ad lehetőséget, hogy tovább közelítsünk a korábbi életünkhöz – fogalmazott. Amennyiben meglesz a 3-3,5 millió beoltott, sikerül megfékezni a halálozások számát, és a fertőzötteké is elkezd csökkenni, onnantól kezdve kaphatnak könnyítéseket a védettségi igazolvánnyal rendelkezők. Akkor az ő számukra ki lehet nyitni a szállodákat, meg lehet indítani a kulturális életet. De erről részleteket még nem árult el.

Arról, hogy az Iparkamara azt javasolja, hogy a védettséggel rendelkező lakosság korlátozások nélkül élhesse életét és térjen vissza a reálgazdaságba, “amennyiben elértük a kívánt számokat” – a turizmus és a vendéglátás is megkapná az esélyt az újraindulásra -, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210406-mi-kovetkezik-orban-viktor-a-2-5-millios-bejelentesebol

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?