ápr 28, 2021
3 Views
0 0

Mexikóban is elkezdik gyártani a Szputnyikot

Written by

Az oltóanyag termelése már májusban megkezdődhet – adta hírül Twitter-oldalán az Orosz Közvetlen Beruházási Alap (RDIF), a vakcina exportjának orosz felelőse.

Mexikóban eddig a brit-svéd AstraZeneca és a Cansino Biologics Inc (CanSinoBIO) kínai gyártó készítményének ampullákba töltését végezték a hazai igények kielégítésére, illetve a latin-amerikai térség ellátása számára.

Mexikó január végén 24 millió dózist rendelt a Szputnyik-V oltóanyagból. A latin-amerikai ország 126 millió lakosának mintegy 4,7 százalékát oltották be eddig, az országban már jóváhagyott öt vakcina valamelyikével.

Az amerikai kontinensen elsőként Argentína kezdte meg a Szputnyik V gyártását. A legnagyobb lélekszámú dél-amerikai országban, Brazíliában azonban a helyi egészségügyi hatóság (Anvisa) egyelőre nem hagyta jóvá a szer ottani alkalmazását.

Az RDIF szerint a Szputnyik V használatát eddig a világ 62 országában engedélyezték. Az Orosz Közvetlen Beruházási Alap emellett számos országgal, a többi között Indiával, Kínával, Szerbiával és Dél-Koreával írt alá megállapodást a vakcina helyi gyártásáról. Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter szerdán közölte, hogy 50 millió ampullát rendeltek a készítményből, amelynek első szállítmányait májusban várják. A teljes megrendelt mennyiség pedig fél év alatt kell, hogy megérkezzen.

Az RDIF egyébként hétfőn közölte, hogy török gyógyszeripari cégek is gyártani fogják a Szputnyik V-t.

A nyugati országok közül többen úgy vélik, hogy Moszkva a Szputnyik V vakcinát propagandaeszközként használja a nemzetközi színtéren. A több mint 144 millió lakosú Oroszországban hivatalos adatok szerint eddig 12,1 millió ember kapta meg a Covid-19 elleni vakcina első adagját, mintegy 7,7 milliót közülük pedig már mindkettővel beoltottak.

Címlapkép: Getty Images

www.portfolio.hu/gazdasag/20210428/mexikoban-is-elkezdik-gyartani-a-szputnyikot-480812

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Gazdaság · portfolio.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?