ápr 7, 2021
6 Views
0 0

Mesterházy Kaleta-ügyben kérdezte Varga Juditot, és odaszólt: “Ilyen a popszakma!”

Written by

Egy rendkívül szigorú Btk. van hatályban. Meg fog születni ez a szabályozás is, várjon türelemmel – tanácsolta Varga Judit Mesterházy Attilának a parlamentben, aki a Kaleta-botrány kapcsán a szigorításról kérdezte az igazságügyi minisztert.

 Mesterházy Kaleta-ügyben kérdezte Varga Juditot, és odaszólt: “Ilyen a popszakma!”

Forrás: MTI

A parlamentben az azonnali kérdések órájában Mesterházy Attila (MSZP) a Kaleta-botrány kapcsán kérdezte Varga Judit igazságügyi minisztert. A szocialista politikus szerint a törvény legkeményebb szigorával kell a pedofilok ellen fellépni. Mint fogalmazott, “mindenféle őrültségről” tárgyaltak az elmúlt időszakban a parlamentben, de az ő és Szakács László (MSZP) javaslatát leszavazták, arra pedig, hogy szigorítsanak a vonatkozó büntető-jogszabályokon a Kaleta-botrányban hozott enyhe bírósági ítélet miatt, nem volt idő – nehezményezte Mesterházy Attila. Azt is szóvá tette, hogy a kormány 12 törvény módosítását ígérte a szigorítás érdekében. Miért “szabotálják el” ezt? – kérdezte a szocialista politikus.

Varga Judit erre azt mondta, nem tiszte minősíteni a bírósági ítéletet, Magyarországon a bíróságok függetlenek, de teljesen jogos az egész társadalom felháborodása, ha gyermekeket szexuálisan kizsákmányolnak. “Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten is” – mondta arra, hogy Mesterházy Attila “Hogy is van ez?” címmel adta be a kérdését, azaz annak elhangzása előtt nem lehetett tudni, hogy a kérdés mire fog vonatkozni.

Ami a kérdés lényegét illeti, Varga Judit azt mondta: folyamatos az igazságügyi tárcánál a jogalkotás, “folyamatos a meglévő szigorú Btk.-nak a hatályosulása, a jogalkalmazás gyakorlatának a felülvizsgálata”.

Az igazságügyi miniszter Mesterházy Attilának azt válaszolta, ezért is nevezte ki miniszteri biztossá Kónya Istvánt a Kúria volt elnök-helyettesét is. De folyamatosan dolgoznak, és minden erejükkel azon vannak, hogy a jogszabályok a legmagasabb szintű védelmet biztosítsák a gyermekek számára

– tette hozzá.

Viszont, mint mondta, ez a jogalkotás nem lehet kapkodó, hiszen a Btk.-nak “egy nagyon törékeny belső rendszere van”, ha egy-egy szálat megmozgatnak erős felindulásban, akkor belső összefüggéstelenségeket, aránytalanságokat eredményezhet “az elkapkodott, hozzá nem értő hozzányúlás” – mondta Varga Judit, és biztosította Mesterházy Attilát, hogy nem politikai nyomásra, hanem “abszolút a szakma, és a társadalom elvárásai szerint kell cselekedniük”, és ez folyik.

Feltételezte, hogy ez egy olyan téma, hogy ha álmából felébresztik, akkor is azonnal tudja egy igazságügyminiszter, “hogyan fognak odavágni a pedofiloknak” – reagált minderre az MSZP-s politikus. Önök azonnali cselekvést ígértek, de hirtelen megfontoltak lettek a törvényalkotás kapcsán a “pedofil aljas szemetekkel szembeni föllépésnél” – fakadt ki Mesterházy Attila állítva, hogy más esetben nem érdekli a kormányt a társadalmi elvárás. Majd a szocialista politikus emelt hangon azt mondta Varga Juditnak, ne őt oktassa abból, hogy kell parlamenti kérdést feltenni. “Ilyen a popszakma”, járjon be többet a parlamentbe, akkor talán tudni fogja a választ – esett neki a miniszternek.

Ez a stílus az, ami számára elfogadhatatlan – reagált az igazságügyi miniszter, megismételve, hogy a munka folyik a minisztériumban. Egy világjárvány közepén vagyunk, a kormány éjt nappallá téve azon dolgozik, hogy az emberi életeket és az egészségüket mentse, ennek is köszönhető, hogy 25 százalékos az átoltottság Magyarországon Európában egyedülállóan

– mondta Varga Judit.

Egy rendkívül szigorú Btk. van hatályban. “Meg fog születni ez a szabályozás, várjon türelemmel” – tanácsolta Mesterházy Attilának végül a miniszter.

Závecz: Az ellenzéki szavazók túlléptek a Gyurcsány-kérdésen

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210407-mesterhazy-kaleta-ugyben-kerdezte-varga-juditot-es-odaszolt-ilyen-a-popszakma

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?