máj 6, 2021
14 Views
0 0

Mesés fizetést tehet zsebre egy élvonalbeli focibíró: megéri játékvezetőnek lenni az NB I-ben

Written by

A Magyar Labdarúgó Szövetség döntése értelmében a következő bajnokságtól a játékvezetők meccsenkénti juttatását 90 ezer forintról 150 ezerre emelik, míg asszisztenseknél ez az összeg 60 ezerről 90 ezerre nő. A nyártól alkalmazott videóbírós csapat sem jár rosszul: 100 ezer forintos juttatás üti a markát a VAR-szobában ülő szakembernek, segítője 75 ezerért dolgozik majd találkozónként.

(A legfrissebb hírek itt)

Vagyis megéri az NB I-ben dirigálni… A 12 fős profi kerethez tartozó bírók jövedelme a meccspénzek mellett alapbérből és különböző bónuszokból tevődik össze, az alapfizetés a Blikk információja szerint 500-600 ezer forint (amelyből 15%-ot adóznak EKHO-val), így, ha valaki két élvonalbeli mérkőzésen fúj egy hónapban (kétszer 150 ezer), a kiegészítő juttatásokkal együtt akár egymilliós bért is kaphat.

(Ez is érdekelheti: Csillagászati összegeket keresnek a sztárfocisták: íme, a Blikk álomcsapata)

Bogár Gergő a jelenleg is zajló szezonban 21 alkalommal vezetett NB I-es bajnokit / Fotó: MTI-Czeglédi Zsolt

Bogár Gergő a jelenleg is zajló szezonban 21 alkalommal vezetett NB I-es bajnokit / Fotó: MTI-Czeglédi Zsolt

Nem volt ez mindig így, az NB I-ben 2013 óta vezették be ezen a területen a profi státuszt.

– A magyar játékvezetés átalakult a profi rendszer felállításával. Korábban mindenkinek volt állása és amellett vezettünk találkozókat , így alapbér nem volt csak meccspénz – magyarázta lapunknak az egykori játékvezető Bede Ferenc. – Ez az összeg a kilencvenes évek végén 20 ezer forint körül volt, a kétezres esztendők második felében már 60 ezret kaptunk.

Az NB I-es idényben a legtöbb mérkőzést – egyaránt 21-21-et – Bogár Gergő és Solymosi Péter vezette, az asszisztensek közül Garai Péter volt a legfoglalkoztatottabb, ő 32 összecsapáson volt jelen. Mindez azt jelenti, hogy csak a találkozókért járó pénzzel Bogár és Solymosi 1,89 milliót keresett, míg Garai asszisztensként náluk is többet, 1,92 milliót tehetett zsebre.

(Ez is érdekelheti: Fizetéscsökkentést jelentettek be a Fehérvárnál: ennyit kapnak majd a focisták a következő három hónapban)

Az európai topligák játékosvezetőinek havi bére (bónuszok nélkül):

Olaszország: 2,3 millió forint

Anglia: 2,2 millió forint

Németország: 1,5 millió forint

Spanyolország: 1,3 millió forint

www.blikk.hu/sport/magyar-foci/nb-i-focibiro-brutto-egymillio-fizetes/p02fvk2

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk · Sport
banner

Vélemény, hozzászólás?