márc 31, 2021
9 Views
0 0

Merkely: Nagyjából másfél hónap van még hátra a járványból

Written by

Merkely: Nagyjából másfél hónap van még hátra a járványból

Soha ennyi halálos áldozata nem volt még a járványnak: az elmúlt 24 órában több mint 300-an haltak bele a koronavírus szövődményeibe. Müller Cecília azt mondta: ezekben a napokban óriási lesz a szerepe az egyéni felelősségnek, hogy minél előbb elérjük a tetőzést. Egy amerikai járványmodell szerint ez április 18-án következhet be. Eközben a beoltottak száma 2 millió 11 ezerre nőtt.

Újabb negatív rekord: Több, mint 300 ember halt meg

A közelmúlt eseményei a tavalyi évhez képest döbbenetes képet festenek: szerdára 302 koronavírusos beteg hunyt el Magyarországon. A járvány kitörése óta ez az eddigi legrosszabb napi halálozási adat. A legfiatalabb áldozat 24 éves volt, de sok negyvenes is életét vesztette.

Müller Cecília, országos tiszti főorvos úgy fogalmazott: „Szeretnénk abban reménykedni, hogy a vakcinációnak és a fegyelmezettségünknek köszönhetően minél előbb el tudjuk érni a járványnak a tetőző szakaszát.” A járványügyi szakemberek azonban csak találgatnak, mikor következhet ez be. Pusztai Erzsébet, infektológus híradónknak azt mondta: akkor mondhatjuk majd, hogy tetőzött a harmadik hullám, amikor egy stagnáló állapot után csökkenni kezdenek az adatok.

A Bill Gates Alapítvány támogatásával működő amerikai járványmodell szerint április 18-án érünk a platóra: akkor 410 ember halhat meg. Ezután egy lassú csökkenés indul, ez pedig akár június végéig is eltarthat. A valós adatok egyébként egészen közel állnak a prognosztizált számokhoz.

A Portfolio viszont úgy látja, hogy már a tetőzés kezdeti szakászában vagyunk. A járvány még mindig gyorsul Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok és Heves megyében. Vasban és Zalában azonban lassult a terjedés. Jó hír, hogy kilenc megyében stagnál, hat megyében pedig trendszerűen csökken a járvány terjedése.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora híradónknak azt mondta: nagyjából másfél hónap van még hátra ebből a járványból, utána jelentősen fognak csökkenni a számok.

„Ezt a következő másfél hónapot még bírjuk ki, és akkor talán lesz egy nagyon szép nyarunk” 

– fogalmazott Merkely Béla arra kérve mindenkit, hogy továbbra is tartsa be az óvintézkedéseket.

Az oltás eközben nagy erőkkel zajlik: a beoltottak száma már elérte a 2 millió 11 ezer főt. Oroszországból újabb 250 ezer Szuptynik V-vakcina érkezett. Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszert beszámolója szerint eddig összesen eddig 2,2 millió keleti oltóanyag (1,1 millió orosz és 1,1 millió kínai) érkezett, „amelyek nélkül hatalmas nagy bajban lettünk volna”.

Április 19-én a Johnson & Johnson is megkezdi egydóziusú oltóanyagának szállítását Európába. Ebből Magyarország április második felében 81 600 adagot kap.

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210331-merkely-nagyjabol-masfel-honap-van-meg-hatra-a-jarvanybol

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?