nov 20, 2020
11 Views
0 0

Merkelnek kell megoldania Orbánék vétóját

Written by

Miután Angela Merkel német kormányfő és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke összefoglalta a helyzetet, Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök elmondta a saját álláspontját, és a szlovén kormányfő is felszólalt mellettük. Ezután lekeverték a vitát, mondván, ennek lebonyolítására nem egy videókonferencia a legalkalmasabb, és Merkeléket kérték fel a helyzet megoldására, ami miatt veszélyben a következő hétéves költségvetés és az összesen 1800 milliárd eurós (650 billió forint) mentőcsomag elfogadása.

(A legfrissebb hírek itt)

– Kötelesek vagyunk megoldást találni, ez egy komoly és fontos probléma, amit meg kell oldani, keményen dolgozunk ezen – mondta erről Merkel a csúcstalálkozó után.

Orbán ennél optimistábbnak tűnt.

Látok lehetőséget az uniós kompromisszumra, de csak olyan megoldás elfogadható, amelyben valóban jogi szempontok érvényesülnek, nem pedig politikaiak – mondta a szokásos pénteki rádióinterjújában.

– Arról döntenek az EU vezetői, hogy közösen hitelt vesznek fel harminc évre; ez nem egy diadalmenet, jobb lenne belőle kimaradni, de ezt nem akarja Magyarország, mert nem szeretné egyedül hagyni azokat az államokat, amelyek bajban vannak – magyarázta Orbán, hozzátéve, hogy Magyarország az unió nélkül is fel tud venni kölcsönt harminc évre, mert stabil a megítélése a nemzetközi piacokon.

– Nemrég vettünk fel 2,5 milliárd euró (mintegy 900 milliárd forint) hitelt – tette hozzá.

Az már most biztosnak tűnik, hogy a költségvetési vétóval kapcsolatban decemberig nem lesz előrelépés.

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
November 20-án lecsap a Black Friday! Ezen a webshopon minden szuper olcsó lesz (x)
Döbbenet: így hat a szmog az egészségünkre! (x)

www.blikk.hu/aktualis/politika/oban-merkel-veto-koltsegvetes/c3l9n33

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?