okt 15, 2020
9 Views
0 0

Merkel a Brexit-tárgyalásokról: “Megállapodást akarunk, de nem mindenáron”

Written by

Merkel a Brexit-tárgyalásokról: “Megállapodást akarunk, de nem mindenáron”

Elkezdődött a brüsszeli uniós csúcs. A kétnaposra tervezett találkozó középpontjában az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti kapcsolatok állnak. A tervek szerint január elsejéig kellene létrehozni azt a megállapodást, amely a két fél jövőbeli kapcsolatát rendezi. A napirendi pontok között szerepel továbbá a járvány elleni védekezés, valamint a klímasemlegesség is.

Az EU-tagországok állam-és kormányfői legutóbb két hete vettek részt egy rendkívüli találkozón, ahol a fegyveres konfliktusok rendezését vitatták meg, ezúttal azonban más témák kerülnek terítékre. Az egyik legfontosabb megvitatni való kérdés a britek kilépése, amely még csak részben valósult meg. Bár január 31-én az ország elhagyta az uniót, a jövőbeni kapcsolatok rendezésére a megállapodás szerint 11 hónap állt rendelkezésre. A december 31-én lejáró átmeneti időszak végéig ennek értelmében meg kell kötni a kereskedelmi megállapodást.

„Megállapodást akarunk, de természetesen nem mindenáron” – fogalmazott Angela Merkel, aki szerint egy tisztességes megállapodásra van szükség, amely mindkét fél számára nyereséges, de ez minden erőfeszítést megér – fogalmazott a német kancellár.

Boris Johnson már korábban kijelentette, hogy október 15-ét tekinti határidőnek, ha addig nem születik megállapodás, akkor ő nem lát esélyt arra, hogy lesz szabadkereskedelmi egyezmény az Egyesült Királyság és az EU között.

Központi téma lesz még a járvány elleni védekezés, valamint az intézkedések uniós szintű koordinációja. És várhatóan megvitatják az oltóanyag közös uniós beszerzésével kapcsolatos fejleményeket is. Orbán Viktor abban reménykedik, hogy „jó híreket” kap azt illetően, hogy mikor lesz vakcina, milyen sorrendben, és hogyan lehet majd ahhoz hozzáférni, ideértve a magyarok lehetőségeit is.

A tárgyalássorozaton szó lesz az Európai Unió és Afrika kapcsolatairól is, valamint fontos napirendi téma lesz a klímapolitika, az Európai Bizottság javaslata szerint 2030-ig 55 százalékkal kell csökkenteni a károsanyag-kibocsátást.

EU-csúcs: A járvány mellett kiemelt téma a Brexit

 atv.hu

Ajánlom

www.atv.hu/kulfold/20201015-merkel-a-brexit-targyalasokrol-megallapodast-akarunk-de-nem-mindenaron

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?