okt 16, 2020
13 Views
0 0

Mérges hernyók tartják rettegésben Virginiát

Written by

A Virginiai Erdészeti Hivatal szerint egy apró, mozgó parókára emlékeztető rovar okoz problémát az államban – írja a Live Science. A szőrös, mérgező váladékkal rendelkező élőlény az amerikai gyapjaslepke (Megalopyge opercularis) hernyója.

A szakértők szerint amennyiben valaki találkozik az állattal, jobban teszi, ha elkerüli.

A rovar szőrszálai valójában tüskék, a faj pedig Észak-Amerika legmérgezőbb hernyói közé tartozik. Egy New Kent megyei nő leírása szerint az állat szúrása égető, késdöfés szerű fájdalommal jár.

Kép: Getty Images

Az élőlények már New Jersey környékén is feltűntek, de Floridában és Texas nyugati részén jóval gyakoribbak. Eric Day, a Virginiai Műszaki Egyetem rovarkutatója szerint idén különösen sok a hernyó. Ennek hátterében részben az állhat, hogy a klímaváltozás miatt egyre több régió válik kedvezővé a rovarok számára.

A hernyó mérge sokban emlékeztet a méhméregre, így aki utóbbira allergiás, annál a lepke szúrása is reakciót válthat ki. A szakértők szerint szúrás esetén le kell mosni az érintett bőrfelületet, el kell távolítani a beágyazódott tüskéket, jéggel és szteroidos kenőcsökkel pedig enyhíthető a fájdalom. Azt javasolják, hogy aki korábban tapasztalt már allergiás reakciót rovarok miatt, az forduljon orvoshoz a szúrás után.

24.hu/tudomany/2020/10/16/amerikai-gyapjaslepke-merges-hernyo/

Komment írása

Article Categories:
24.hu · Tudomány
banner

Vélemény, hozzászólás?