febr 23, 2021
0 Views
0 0

Merész tervvel fogyasztana le több millió embert az Egyesült Királyság

Written by

A National Health Service (Nemzeti Egészségügyi Szolgálat, NHS) 2018-as statisztikái szerint évente 6,1 milliárd font (körülbelül 2500 milliárd forint) költséget jelent az Egyesült Királyság egészségügyi rendszerének a mintegy 900 ezer elhízott kórházi kezelése – írja az Index.

A több mint 66 millió lakossal rendelkező ország felnőtt lakosságának közel kétharmada él az egészségesnél nagyobb testsúllyal, melynek fele különböző mértékben, de elhízott. Mindez pedig számos egészségügyi kockázatot rejt magában.

Pár falat még belefér?

Az elhízást a legtöbb esetben nem betegség vagy hajlam, hanem a túlevés okozza. A túlsúly elleni küzdelem eszközeiként meghozott jogszabályok többsége pontosan ezeket a döntési szituációkat próbálja megkönnyíteni.

Az egészséges életmódra buzdító tájékoztató programok és kormányzati reklámok, illetve a közétkeztetés megreformálása mellett az egészségtelen élelmiszerek árusításának korlátozása a leggyakoribb eszköze a kilók ellen folytatott harcnak.

2020. december 28-án a brit kormány egy merész rendelettervezetet közölt e termékek a forgalmazásával kapcsolatban. A jogszabály bevezetését egy online konzultáció előzi meg, ami február 22-ig tölthető ki. A jelenlegi tervezet szerint 2022 áprilisától a közepes és nagyobb boltokban:

  • az egészségtelen élelmiszerekre vonatkozó „egyet fizet, kettőt kap” és hasonló akciók, illetve a boltokban (például a bejáratnál, a kasszánál vagy a sorok végénél), vagy online kiemelt helyen lévő reklámozás szigorú korlátok közé szorulna;
  • megtiltanák a cukros üdítők ingyenes újratöltését az éttermekben;
  • a korlátozás a magas zsír-, só- vagy cukortartalmú élelmiszerekre (high in fat, salt, or sugar, HFSS) vonatkozna.

Az indokolásban szerepel, hogy a reklámok és a termékek elhelyezése kulcsszerepet játszik a döntéshozásban, például a cukros üdítők eladását a sorok végén való elhelyezés ötven százalékkal növelte meg egy kutatás szerint.

Nyitókép: Unsplash.com

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Infostart.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?