febr 24, 2021
0 View
0 0

Megvan Biden első szövetségese Kína ellen

Written by

Tárgyalásuk mintegy két órán át tartott, utána közös sajtótájékoztatót tartottak, de kérdéseket nem lehetett feltenni nekik.

Az amerikai elnök beszámolt arról, hogy megállapodtak egy minisztériumi szintű klímaügyi tanácskozás megrendezésében. Ezen összehangolják erőfeszítéseiket annak érdekében, hogy mindkét ország 2050-re elérje a zéró károsanyag-kibocsátást.

Pekinggel kapcsolatban egyebek között szó volt arról, hogy Washington támogatja Kanadát két olyan állampolgára – Michael Spavor és Michael Kovrig – szabadságának elnyerésében, akit Kínában tartanak fogva.

Beszéltek a koronavírus-járvány elleni küzdelem összehangolásáról és a két országnak – mint NATO-szövetségeseknek – a védelmi együttműködéséről.

Biden hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak nincs közelibb barátja Kanadánál, ezért is volt Trudeau az, akit hivatalba lépése után először felhívott telefonon.

Trudeau üdvözölte, hogy Biden vezetésével az Egyesült Államok ismét nagy figyelmet szentel a klímaváltozás elleni küzdelemnek. “Az elmúlt években nagyon hiányzott ezen a téren az Egyesült Államok vezető szerepe” – jelentette ki.

Az amerikai elnök több külföldi vezetővel tárgyalt már január 20-i hivatalba lépése óta, de egyikkel sem találkozott valóságosan.

Címlapkép: Getty Images

www.portfolio.hu/gazdasag/20210224/megvan-biden-elso-szovetsegese-kina-ellen-471202

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Gazdaság · portfolio.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?