ápr 29, 2021
15 Views
0 0

Megvan a döntés a vakcinaútlevélről! – Hoppon marad, akit keleti vakcinával oltottak, de lesz egy kiskapu

Written by

Csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinákat kell kötelezően elfogadnia az uniós tagállamoknak, miután az Európai Unió bevezeti a szabad mozgást biztosító „vakcinaútlevelet”. Ez azt jelenti, hogy hiába szólalt fel a tegnapi vitán Donáth Anna a keleti vakcinával beoltott magyarok érdekében, és hiába szavaztak vele más magyar EP-képviselők is, az orosz és a kínai vakcinával beoltottak egyelőre nem kaphatnak automatikusan uniós Covid-19-igazolványt.

Az ezzel kapcsolatos vitában két álláspont ütközött. Donáth Anna szerint elfogadhatatlan volna egymillió, keleti vakcinával beoltott magyar utazási lehetőségeit szűkíteni azokhoz képest, akik nyugati vakcinát kaptak. A többség viszont úgy vélte, nem véletlenül létezik egy európai gyógyszerügynökség, nekik kell bevizsgálni minden vakcinát.

Ebben nincs semmilyen megkülönböztetés, hiszen minden vakcinát be lehet nyújtani engedélyeztetésre, így a kínait is – érvelt egy hétfői háttérbeszélgetésen Sophie in ‘t Veld holland EP-képviselő.

Az EMA eddig a Pfizer-BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen oltóanyagát engedélyezte. Akiket a fenti vakcinával oltottak be, biztosak lehetnek benne, hogy automatikusan meg fogják kapni az utazásra jogosító uniós vakcinaigazolványt. Bizakodhatnak az orosz vakcinát kapott magyarok is, hiszen a Szputnyik-V európai uniós engedélyeztetése már folyamatban van. Az EMA és a WHO közös vizsgálata júniusig biztosan elhúzódik, de remélhetőleg a nyár második felére az orosz vakcinával oltottak is könnyedén mozoghatnak az EU határain belül.

A Sinopharm kínai gyártója még mindig nem nyújtotta be a szükséges dokumentációt ez európai hatóságoknak, a WHO azonban napokon belül megadhatja a vakcinának a veszélyhelyzeti alkalmazási engedélyt. Ezzel kinyílik egy kiskapu a Sinopharmmal beoltott magyaroknak, hiszen az Európai Parlament javaslata szerint minden tagállam maga döntheti el, hogy olyan oltóanyaggal elvégzett oltásról szóló igazolást is elfogad-e, amit az EMA nem engedélyezett, de szerepel a WHO listáján.

Az uniós „Covid-19 igazolvány” megléte ugyanakkor nem lehet az utazás feltétele az Európai Parlament szerint. Az is beutazhat bármelyik országba, aki nem kapott oltást: ez esetben viszont Covid-teszttel kell igazolnia, hogy nem fertőzött. Az EP megszavazta azt is, hogy a teszteknek ingyenesnek és időben elérhetőnek kell lenniük, hogy ne nehezítsék meg az utazást. Azoknak, akiknek viszont jár a „vakcinaútlevél”, a tagállamok nem írhatnak elő sem kötelező tesztelést, sem karantént.

Az Európai Parlament szavazásának fenti eredménye nem jelenti azt, hogy minden ebben a formában fog megvalósulni. Az elfogadott törvényszövegről hamarosan tárgyalás kezdődik az Európai Parlament és a tagállamok képviselőit tömörítő Tanács között. Az egyik vitás pont biztosan az ingyenes tesztelés kérdése lesz, amit a Tanács jogi nehézségekre hivatkozva vonakodik biztosítani. A tárgyalás után a Covid-19 igazolvány elnyerheti végső formáját – remélhetőleg még a nyári turistaszezon beindulása előtt.

www.blikk.hu/aktualis/politika/koronavirus-keleti-vakcina-europai-parlament-vakcinautlevel-szavazas/knvkbnk

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?