ápr 28, 2021
9 Views
0 0

Megváltozott Szaud-Arábia pozíciója, Amerika támogatása nélkül már békülnének a rivális Iránnal

Written by

A herceg azt mondta: országa jó kapcsolatot akar Iránnal, azt szeretné, ha fejlődne, és hozzá tudna járulni a térség felvirágoztatásához. A trónörökös beszélt Rijád és Washington kapcsolatáról is. Azt mondta: továbbra is stratégiai partnerek, és a közös érdeklődési körbe tartozó ügyekben 90 százalékban egyetértenek, de nem fejtette ki, hogy miben nem. Viszont hangsúlyozta, hogy semmilyen külső hatalomtól nem fogadnak el nyomásgyakorlást vagy beavatkozási kísérletet az ország belügyeibe.

Rijád és Teherán több, mint öt éve szakították meg a diplomáciai kapcsolatokat, és ezzel egy nagy törésvonal keletkezett a Közel-Keleten. Mohamed bin Szalmán korábbi interjúiban mindig negatívan beszélt Iránról, azzal vádolta, hogy meg akarja ingatni a térség biztonságát. A kiszivárgott titkos tárgyalásokról azonban nem beszélt most.

A titkos tárgyalások első fordulója április 9-én volt, és különböző források szerint azóta hetente történt egy.

A két regionális hatalom közötti enyhülés előzménye, hogy Joe Biden amerikai elnök kormánya egyértelművé tette: változtatni akar mind a Rijádhoz, mind a Teheránhoz fűződő viszonyon.

Szaúd-Arábia regionális pozíciója tehát megváltozott, miután elveszítette rendíthetetlen támogatóját Biden elődje, Donald Trump személyében.

Biden kormánya már nem támogatja Szaúd-Arábia jemeni háborúját sem. Ezek után Rijád szeretné elérni, hogy Irán segítsen megfékezni a jemeni húszi lázadókat, akik – élvezve Irán támogatását – az utóbbi időben egyre több rakéta- és dróntámadást követtek el szaúdi célpontok ellen. Teherán pedig arra számít, hogy a fokozatos enyhülés az Egyesült Államok régi szövetségesével előnyére válik majd a Washingtonnal és a nagyhatalmakkal az iráni atomprogramról folyó tárgyalásokon.

Irán és Szaúd-Arábia számos fronton verseng egymással, Jemenen kívül Irakban és Libanonban is, ahol iráni támogatást élvező milíciák működnek.

Címlapkép forrása: Getty Images

www.portfolio.hu/global/20210428/megvaltozott-szaud-arabia-pozicioja-amerika-tamogatasa-nelkul-mar-bekulnenek-a-rivalis-irannal-480630

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
portfolio.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?